Vita Hästens norske back har stått över tre matcher efter tacklingen på AIK.s Robin Axbom och han har betalat sina böter på 3 000 kronor.

– Jo, det kom en faktura, jag betalade från bakkontot. De är pengar som man behöver egentligen. Det är bra att ha en sambo att dela utgifterna med.

Straffet i sig klagar han inte över.

Artikelbild

– Det var icke meningen att det skulle gå så, säger han om axeltacklingen som tog mot Axboms huvud.

Nu är han spelsugen inför fredagsmatchen i Oskarshamn.

– Väldigt sugen. Jag har tränat extra hårt under den här tiden, både fys och på isen, berättar han efter torsdagsträningen.

Nästa vecka försvinner 20-åringen igen. Då är han yngst i norska A-landslaget som ska spela en fyrnationsturnering i Innsbruck. Där möter Norge, Danmark, Österrike och Sydkorea.

Nu är han i samma trupp som SHL-bröderna Olimb från Linköping, Färjestads målvakt Lars Haugen och Aleksander Reichenberg, Sparta Prag.

– Det är väldigt kul att få spela med de gutta man sett upp till sedan man var liten. Det är det man jobbar för varenda dag, en plats i landslaget. Det är väldigt stort, tycker Christian som kommer att missa allsvenska matcherna nästa vecka mot Västervik och Karlskoga.

Tidigare har det blivit 13 A-landskamper och 55 med juniorlandslagen, samt tre junior-VM (i Italien, Österrike och Tyskland) för Christian Kåsastul.

– Jag vet inte hur bra Sydkorea är. Det blir kul att spela mot lag man aldrig mött tidigare.

Går det riktigt bra kan han hålla platsen och komma med till OS i Pyeongchang, 9–25 februari och A-VM i Danmark 4–20 maj.

– Ja, det finns alltid möjligheter. Det är kul att tänka på, men det är något som är en ren bonus. OS är det största man kan vara men om. Men jag blir inte besviken om jag inte får vara med i OS. Jag är fortfarande ung, så det kommer fler möjligheter.

Finns det flera NHL-spelare som kan sno din plats?

– Det finns två norrmän i NHL, ingen i KHL. Men det finns många som är väldigt bra. Det är en väldigt tuff konkurrens. Om jag bara kör på så...

Om chanserna att komma med i VM-truppen säger han:

– Det är självklart ett mål att vara med där också.

Han vill spela utomlands så länge han kan, för att nivån är högre.

– Här har det varit bättre än jag hoppades. Jag har fått mycket speltid.

Har vi sett allt av Kåsastul?

– Nej, det kommer mer. Får jag upp självförtroendet lite så ska det fysiska spelet och spelet med puck bli bättre, lovar Hästens norske landslagsback.