Årets resa blev betydligt hårdare än den sista gången Foxy Lady vann sin klass i Gotland Runt, eller ÅF race, som seglingsklassikern heter nu.

Den grova sjön, hårda vindarna var en tillgång för segling. Men med förstånd. För många blev det en för hård belastning när redskap gick sönder under de krävande förhållandena.

– Båten är 20 år men fruktansvärt bra fortfarande. Besättningen är nio man runt 50 år. När det sprutar vatten, sjön häver och folk blir sjösjuka. Det är inte samma sak som när man är 30 år. Samtidigt har vi en erfarenhet som inte ska underskattas, sa Rickard i hamn utanför Stockholm.

– Förra gången vi vann vår klass var det bleke och stilla, det tog rekordlång tid. Kul att vi klarar alla väder, sa Rickard.

Teamet från Norrköping seglade runt på dryga 50 timmar och var i sammanräkningen före den brittiska båten Aurora i klass SRS A. Totaletta på nya rekordtiden 27 timmar var trimaranen HIQ som slog rekordet för Gotland Runt – med fyra timmar.

Men det är en av världens snabbaste båtar. Som att jämföra en formel 1-bil med en rallybil.

– Arrangören vill att det bara ska seglas bredd och att alla ska vara i samma klass, men det är lite missvisande, säger Rickard som efter bankett och prisutdelning ska ta båten hem till Norrköping.

– Det blir tolv timmars segling, hoppas bara inte att det blir motvind och kryss hela vägen hem.

Nu väntar SM i Sandhamn sedan EM, som går på hemmaplan i Oxelösund 11 augusti.

– Vi håller förmodligen på med sista säsongen i den här båten. Vi har tidigare åkt till Kiel och Köpenhamn och tävlat. När EM går i Oxelösund borde vi väl verkligen vara där?