PODD: Elgestål om förlusterna: "Det suger ju"

Kevin Elgestål är trött på hedersamma förluster. "Vi måste lära oss också", säger han i podden Vita Stjärnan.

Johny Daagh, Kevin Elgestål och Christer Gustafson.

Johny Daagh, Kevin Elgestål och Christer Gustafson.

Foto: Christer Gustafson

Ishockey2019-11-01 16:42

Den 23-årige göteborgaren Kevin Elgestål börjar tillhöra veteranerna i Vita Hästen. Han kom på lån från Frölunda under säsongen 2015/16 och har blivit kvar.

Han trivs riktigt bra i ytterligare en stad med spårvagnar, nästan ännu bättre med tanke på den mindre storleken i Norrköping. Men Elgestål är ärlig när han säger att karriären inte har gått som på räls.

Han kom till Norrköping med 39 ungdomslandskamper i bagaget och var draftad av Washington Capitals. Men det har varit svårt att ta nästa steg i seniorsammanhang – även om drömmarna och visionerna inte direkt har svalnat.

– Jag vill alltid komma vidare och göra en bättre säsong än jag gjorde innan. Jag tycker att jag har tagit steg här men kanske lite kortare än jag hade velat. Det har gått lite saktare än jag tänkte från när jag kom hit. Men jag har ändå vuxit som människa och som hockeyspelare och jag tycker det har känts bra hittills den här säsongen. Det är bara att gnugga på. Om jag jobbar hårt och åker skridsko, då kommer allt det andra komma, säger Elgestål i poddinspelningen från Vip-rummet i Himmelstalundshallen. 

Mot Timrå i söndags blev det i alla fall två mål från hans klubba.

– Det är alltid kul att göra mål och poäng men mitt fokus ligger på att jobba hårt. Vara jobbig att spela mot och komma in lite under skinnet på motståndarna. Tackla lite, säga något. Sen om det andra kommer då är det jättekul, men det handlar ju om att vinna också, konstaterar Elgestål.

På så sätt följer han i samma spår som laget. Det är det oglamourösa slitet med grundspelet som ska resultera i framgång, poäng och segrar. Som det än så länge har varit ganska glest med.

Två starka bortamatcher mot Almtuna och Timrå gav visserligen nio mål framåt, men ändå bara totalt två poäng efter dubbla straffavgöranden. Det byggde inte på vinnarkänslan heller.

– Alltså, vi torskade ju två matcher. Det suger ju. Det är väl positivt att vi gör mycket mål men samtidigt släpper vi in alldeles för mycket mål. Det är klart att det finns positiva grejer men vi måste lära oss också, säger Elgestål.

Allsvenskan är en jämn och oviss serie där alla lag i princip kan slå alla, vilken kväll som helst. Det är ett taktiskt och psykologiskt samspel där det gäller att få spiralen åt rätt håll. 

Vita Hästen har just nu kört fast i den negativa trenden och självklart jobbas det för att bryta den.

– Det har varit uddamålsförluster nästan varenda gång och de här smådetaljerna gör väldigt mycket. Vi har varit där men kanske ändå inte riktigt där. Klart det blir jobbigt då. Det gäller ju att få den där lilla fördelen på sin sida, att det trillar över så att vi vinner med 3–2 eller 5–4, säger Elgestål.

Inför onsdagens hemmamatch mot Tingsryd har Vita Hästen bara tagit fyra treor på 14 matcher – och bara två fullpoängare i Himmelstalundshallen på sju försök.

– När vi har spelat som vi ska spela, då tycker jag det är jäkligt bra. Sen har vi inte riktigt hållit det över 60 minuter och det straffar sig direkt. Vi måste hitta den här högre lägstanivån.

Hur har det varit med Tony Zabel och Niklas Czarnecki som nya tränare?

– Jag tycker det känns bra. De är väldigt tydliga i sitt sätt att coacha och hur vi ska spela och det passar mig. Jag vill ha lite riktlinjer och sen är det bara att slappna av och köra.

Vad ska ni fokusera på?

– Att vara tighta, så det inte blir de här hålen som i de två senaste matcherna. Sen att vi har driv på kassen hela tiden och är där framme. Det raka enkla spelet. Det har också varit lite svagt med det.

Ett tips inför Tingsryd hemma?

– Vinst med 4–2, svarar Kevin Elgestål.

I podden snackar Vita Hästen-forwarden bland annat också om vad camperna med Washington Capitals gav, den två år ynge brorsan Philip som spelar i Hanhals och hunden Molly.

Det blir också en hel del allmänt snack om Vita Hästen och en betygsättning på deras dagsform.

Samt självklart en del om IFK Norrköping inför helgens avgörande när SM-guldet kan komma att delas ut på Östgötaporten.

Trevlig lyssning.

Kevin Elgestål gjorde två mål i senaste matchen borta mot Timrå.
Kevin Elgestål gjorde två mål i senaste matchen borta mot Timrå.
Fakta/Kevin Elgestål

Namn: Kevin Elgestål.

Född: 29 maj 1996 i Göteborg.

Längd: 185 centimeter.

Vikt: 90 kilo.

Position: Forward.

Klubbar: Kungälvs IK, Frölunda, Vita Hästen (2015–).

Allsvensk statistik: 167 matcher, 22 mål och 18 assist.

Landslagsmeriter: 39 U-landskamper, bland annat J18-VM.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!