14 november 2001. Bofors har ett järngrepp i länsderbyt mot Örebro men kollapsar.

5–1-ledningen slutar med en bitter förlust i sudden, 7–8.

Efter matchen har Leif Strömberg svårt att hålla tillbaka besvikelsen och i en intervju med Värmlands Folkblad sparar inte "Strumpan" på kritiken mot egna målvakten.

Artikelbild

| Ledar-duo. Leif Strömberg och Fredrik Eriksson i den hockeyallsvenska hetluften.

En viss Fredrik Eriksson. Idag assisterande tränare till Strömberg i Vita Hästen.

Vad som kom ur den förbannade Bofors-tränarens mun?

Håll er i.

– Vi har strukit honom medhårs för länge, men nu är det slut med det. Idag kastade han in puckarna.

Artikelbild

| Artikeln från 2001 efter att Bofors tappade derbyt.

Vidare:

– Jag förstår inte varför han spelar så dåligt. Han får förtroende match efter match men spelar bara sämre och sämre.

Artikelbild

| Diger meritlista. Fredrik Eriksson hann med spel i både SHL och allsvenskan. Här i Västerås säsongen 2005/2006.

Efter raset var Strömberg tydlig med att det skulle bli ett målvaktsbyte till nästa match.

Idag, 17 år senare, arbetar Strömberg och Eriksson med varandra igen men relationen är inte tränare/målvakt utan coachkollegor.

– Haha. Jag minns det där. Det blev jävligt abrupt, säger Strömberg om sågningen.

Fredrik Eriksson som då var ett hett målvaktsämne och 21 år ung minns den dramatiska matchen – och tränarattacken.

– Det var inte så roligt just då. Det kan jag erkänna. Det var riktig High Chaparral. På isen och på läktaren. Städerna tyckte inte om varandra. Jag var inte så gammal. Det var första gången man åkte på en sådan rejäl skopa. Det var tuffare då, det var en tuffare jargong än idag men man lärde sig något av det med, säger Grizzly.

Som tycker att det är en lite "snällare" Strömberg idag.

– Han var ganska tuff då. Tydlig och klar med vad han förväntade sig av spelarna. Vad han ville, men det är inget som jag haft problem med. Han är lite lugnare nu för tiden även om han fortfarande kan vara den tuffa så är han något lugnare. Det fungerar bra mellan oss, tycker Eriksson.

Den frispråkige citatmaskinen Leif Strömberg har lyft Vita Hästen till ett nytt kontrakt och har fortfarande chansen att nå Play Off.

56-åringen går inte direkt obemärkt förbi i en intervju. Munnen går och det är långt ifrån filtrerat.

– Vi hade en benägenhet att prata till varandra och inte om varandra. Jag tycker att ska man kritisera någon är det bättre att göra det till personen än om personen. "Grizzly" var ung och för det andra var han jävligt bra. Ligans bästa målvakt. Han fick höra att han var bra varje dag, men man ska få höra när man kastar in puckar med, fortsätter Strömberg.

Har du alltid varit en citatmaskin?

– Åter igen: Vi pratar till varandra och inte om varandra. Det är viktigt när man avrundar dagen. Det finns inga gömda agendor. Privat är jag, hör och häpna, en ganska blyg person som inte tar plats men jobbar jag med någonting jag tror på och kan så kan jag vara rak. Jag tycker att vi måste bjuda på oss lite mer. Eller hur?

– Man ska inte glömma att vi jobbar i nöjesbranschen. Någonstans vill folk gå och se en upplevelse. Då måste man vara beredd att bjuda på show.

Har din frispråkighet satt dig i problem?

– Vet du vad? Oavsett vad jag sagt och om det blivit någon groda har jag alltid stått för vad jag sagt. Det viktigaste är att vara en bra vinnare. Förlorar man ska man ta motståndaren i handen och tacka. Sedan kan man sparka på en papperskorg om man vill det. Det gäller att vara ödmjuk. Jag tycker det är kul att jobba med Grizzly. Det stämmer bra mellan oss.