Dahlberg/Bergström hade ingen lyckad torsdag på 470-VM utanför Enoshima i Japan. Serien 11–9–9 i de tre sista seglingarna gjorde att de tappade sin bronsplats och ligger femma inför fredagens medaljrace.

"Enoshima bjöd på bländande förhållanden i dag, frisk vind och kalasvågor. Det är förhållanden som vi vanligtvis tycker om. Men det har varit väldigt tufft att vi båda drabbats av sjukdom, men samtidigt så har vi flera viktiga steg att utveckla. Bland annat segling i väldigt branta vågor", säger Dahlberg i ett pressmeddelande.

Åt Spanien och Australien som slåss om guldet, de har 23 respektive 24 poäng, finns inget att göra. Men ett VM-brons kan det fortfarande bli. Både trean Grekland och fyran Frankrike har 48 poäng, Dahlberg/Bergström har 52. För svenskarna gäller det att vara två båtar före de besättningarna.

Tyvärr så missade Lovisa Karlsson/Olivia Bergström att ta en nationsplats till OS i Tokyo nästa sommar då seglingarna avgörs just i vattnen utanför Enoshima. De hade behövt bli sjätte nation men blev åttonde bästa nation.

"Men det finns en chans för oss att ta den europeiska platsen på världscupen i Genua i april 2020. Det är målet och vi kommer att fortsätta att köra gasen i botten till dess", säger Karlsson.