Så lite har solen visat sig hittills

Fram till torsdagen hade vår del av länet fått cirka 25 procent solljus mot det normala. Men i och med att man väntar sol på lördagen kan det ändras snabbt i novembers elfte timme.

Det ligger ett grått dis över Valdemarsviken på torsdagen, en syn vi vant oss vid hittills i november.

Det ligger ett grått dis över Valdemarsviken på torsdagen, en syn vi vant oss vid hittills i november.

Foto: Patrik Selsfors

Väder2019-11-28 19:45

När november nu går mot sitt slut är känslan att det varit en ovanlig dyster och grå höstmånad. Den känslan är inte på något sätt fel: SMHI bekräftar att antalet soltimmar i Valdemarsvik och Söderköping varit ganska mycket under det normala.

– Om man tittar på de närmaste mätstationerna Ölands norra udde samt Norrköping har de fram till den 27 november haft 10,9 respektive 14,8 soltimmar så Valdemarsvik ligger på omkring 12–13 soltimmar fram till det datumet, säger Hans Bengtsson på SMHI och tillägger att det är kraftigt under det normala.

– Normalvärdet för Norrköping är 57 soltimmar för hela november, så hittills är det 26 procent av det normala antalet soltimmar – alltså bara en fjärdedel.

Men nu ser det här ut att kunna ändras under novembers allra sista dagar när man tittar på prognosen.

– På fredagen ser det ut att komma snöfall, men sedan verkar det som om det klarnar upp och blir sol i helgen och då kan det ju bli ganska många soltimmar den sista novemberdagen, säger Hans Bengtsson.

När det gäller snöfallet har SMHI gått ut med en klass 1-varning för stora snömängder fram till middagstid fredag i vårt område. Man räknar med att det kan falla fem till tio centimeter snö från natten mot fredag till fredag middag. Men därefter ska det alltså bli klart och några grader kallare vilket säkert glädjer arrangörerna av Jul i Viken samt Adventsmarknaden i Söderköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!