Nu ställer Clara ut på hemmaplan

Konstnären Clara Lindegren är en av de som ställer ut på Liljevalchs Vårsalongen, precis som hennes mor gjorde på 1980-talet. Men i helgen är det uppväxtplatsen Holmtebo som gäller.

Katten Sigge, den tavla som Clara Lindegren ställer ut på Liljevalchs vårsalong i januari. Den målade akryltavlan är fotograferad och sedan arbetad med digitalt (den lilla tavlan till vänster är det färdiga resultatet).

Katten Sigge, den tavla som Clara Lindegren ställer ut på Liljevalchs vårsalong i januari. Den målade akryltavlan är fotograferad och sedan arbetad med digitalt (den lilla tavlan till vänster är det färdiga resultatet).

Foto: Patrik Selsfors

Valdemarsviks kommun2019-11-23 11:00

Holmtebo ligger lantligt strax utanför Valdemarsvik och det var här som illustratören och konstnären Clara Lindegren växte upp efter att ha bott i Söderköping de tre första åren. 

Nu är hon tillbaka på Holmtebo för en utställning i "Carins ateljé" där hennes mor, tillika konstnär Carin Lindegren som avled 2009, verkade. På lördag och söndag, 23 och 24 november, äger "Vandring i Holmtebo by" rum och då är ateljén öppen för alla de som vill bekanta sig med Clara Lindegrens konst.

I januari nästa år väntar sedan något extra spännande: Clara Lindegren, som nu bor i Stockholm, är en av de 170 konstnärer landet runt som är utvalda att delta i Vårsalongen på Liljevalchs konsthall.

– Det känns jätteroligt och som ett erkännande. Det var faktiskt mina föräldrars gamla vänner som sa till mig att söka, berättar Clara, som även på detta sätt följer sin mor i spåren.

– Carin ställde ut på Vårsalongen någon gång i slutet av 1980-talet. Det roliga är att den tavla jag ställer ut nu föreställer min mammas katt Sigge, som växte upp i granngården här. Men jag har en helt annan stil än mamma som målade och gjorde grafik.

Till vardags jobbar Clara som planerare på TV4 samt som illustratör av böcker och annat.

– Jag har bland annat Rikspolisstyrelsen som återkommande kund med deras adventskalendrar, men har också illustrerat böcker och jobbat i animationsstudio med bland annat "De tre vännerna och Jerry", säger Clara Lindegren som tycker att det känns bra att slå sig lös i sitt eget konstnärskap.

– Som illustratör får jag ju ett manus för vad jag ska teckna, så det är väldigt låst, därför är det så jädra skönt att få bestämma helt själv.

Hon arbetar oftast i akryl för att sedan fotografera målningen och på så sätt föra över den till dator, där hon bearbetar bilden vidare digitalt. Sedan skrivs bilden ut i giclée-tryck som ger en extra hög kvalitet.

När man tittar på hennes bilder som står eller hänger i ateljén ser man inte så många människor, men desto fler fåglar, hästar och dylikt.

– Ja, jag tecknar allra helst djur, tillstår Clara Lindegren som säger sig vara "en riktig lantis" trots att hon alltså bor i Stockholm.

– Det var underbart att växa upp här, jag vill ju flytta ut på landet igen men vill bara vänta på att min dotter blir lite äldre.

I helgen finns dock Clara Lindegren alltså på plats – i Holmtebo.

Clara Lindegren tycker allra bäst om att teckna djur.
Clara Lindegren tycker allra bäst om att teckna djur.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!