I Kajsa Norrbys liv finns tre viktiga platser: Jämtland, Dalarna och Wales. Det är platser som alla är en liten del av den hon är. Jämtland, där hon växte upp, står för landskapen och naturen. Dalarna står för folkmusiken och Wales för öppenhet och kultur. Allt tycker hon sammanstrålar i bygden kring Långrådna.

– När jag kom hit föll allt på plats, här finns bitar av alla tre. Säcken knöts ihop, säger hon.

Nu är det snart två år sedan hon tillsammans med sin sambo flyttade in på den lilla gården i Långrådna utanför Valdemarsvik.

Artikelbild

| "Jag gör inte det här för att bevisa någonting, jag gör bara det som är jag", säger Kajsa Norrby om kulturcentret i Långrådna.

– Det var en slump att vi hamnade just här. Jag ville starta ett kulturcentrum på landsbygden och så hittade vi det här, berättar hon.

– Jag började väldigt fort känna mig väldigt hemma. Här är inte så tillkrånglat utan folk är som de är, det är öppet och enkelt.

Något annat hon uppskattar med bygden är all den aktivitet som pågår.

– Det händer saker hela tiden, det är föreläsningar, konserter, handelsträdgårdar och glasbruk. Jag hinner inte ens gå på allt!

Ska man sätta en titel på Kajsa Norrby är det nog kulturproducent. Hon är en riktig mångsysslare med alltifrån körverksamhet till filminspelningar och nycirkus. I många år har hon arbetat med Östergötlands kulturliv på mindre orter och på landsbygden. På Långrådna kultur och gästgiveri anordnar hon konserter, kurser och körverksamhet. Att hon nu blivit utsedd till Årets landsbygdsstipendiat är något hon uppskattar mycket.

– Det är helt fantastiskt att det jag gör har satt spår. Det blir något av ett erkännande, att folk faktiskt har märkt det jag gjort. Det betyder jättemycket, säger hon med eftertryck.

Hon tror på en levande landsbygd. För att den ska leva krävs sociala kontakter och samarbete.

– Konkurrens tror jag inte fungerar på landsbygden. Här måste man vara social och intresserad och ta del av vad andra gör – ju mer som händer, ju fler får upp ögonen för landsbygden.