De satsar på nytt evenemang till advent

Uppträdanden, skyltlördag, hantverkare och julstämning utlovas när "Jul i Viken" äger rum på lördagen under den första adventshelgen.

Roger Östling från Valdemarsviks sparbank, Malin Österström, näringslivsutvecklare på kommunen, samt Sofia Vretander, ordförande i föreningen "Viken i centrum". Nu arrangerar de "Jul i viken" i ett nytt samarbetsprojekt.

Roger Östling från Valdemarsviks sparbank, Malin Österström, näringslivsutvecklare på kommunen, samt Sofia Vretander, ordförande i föreningen "Viken i centrum". Nu arrangerar de "Jul i viken" i ett nytt samarbetsprojekt.

Foto: Patrik Selsfors

Valdemarsviks kommun2019-11-26 10:30

Efter några år av något mindre evenemang under första advent blir det i år en större satsning där flera aktörer samverkar: nämligen Valdemarsviks kommun, näringslivsföreningen "Centrum i Viken" samt Valdemarsviks sparbank. "Jul i viken" äger rum lördagen den 30 november.

Vi träffar Malin Österström, näringslivsutvecklare på kommunen, Sofia Vretander, ordförande i "Viken i centrum", samt Roger Östling från Valdemarsviks sparbank för att samtala om tankarna bakom evenemanget.

– Vi ville visa upp Valdemarsviks attraktionskraft även andra delar av året än sommaren och har spånat fram och tillbaka kring hur man kan göra det. Så tänkte vi att advent är en tid när människor vill röra på sig, säger Malin Österström som tillägger att det är en stor fördel med de korta kontaktvägarna mellan aktörerna.

På sparbankstorget kommer det att finnas en utomhusscen där uppträdanden sker under dagen. Välkända dansbandet Titanix är huvudakt, men även flera körer och musikskolan kommer att framträda. På lördagen ska också julutsmyckningen, som ska placeras ut i veckan, tändas.

– Inne på sparbanken kommer det att finnas tio hantverkare och fem–sex utanför. Tanken är att det ska bli en högre puls, säger Roger Östling.

Hur ser finansieringen ut för evenemanget?

– Vi har lånat ihop ganska många saker och mycket av arbetet runt det här är ideellt. Titanix tar ju en peng för att hyra scenen, men det rör sig inte om jättestora kostnader mer än att vi gör väldigt mycket jobb för att få ihop det, förklarar Malin Österström som nämner att man bland annat marknadsför evenemanget i sociala medier.

– Sedan står vi i "Viken i centrum" mer för det som händer på gatan med utsmyckningen, familjeaktiviteter, häst och vagn och annat, säger Sofia Vretander.

Efter årets "Jul i Viken" kommer evenemanget att utvärderas, sedan återstår att se om det blir en fortsättning.

Det är ganska stor konkurrens just helgen vid första advent, hur tänker ni om det?

– Vi hoppas ju att konceptet med underhållning från scenen kan vara lite utmärkande för oss, säger Malin Österström och Roger Östling tillägger att man har ett ganska stort målområde för "Jul i Vika", där även Västervik och Åtvidaberg ingår.

– Det ska bli jättespännande och har varit ett väldigt roligt samarbete, avslutar Malin Österström.

Sofia Vretander hoppas på bra väder till helgen då "Jul i Viken" äger rum.
Sofia Vretander hoppas på bra väder till helgen då "Jul i Viken" äger rum.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!