Bilister kontrollerades och fick information

Nationella insatsveckan mot viltolyckor uppmärksammar föraren på vägen och viltet.

Kenth Throzell, samordnare och eftersökjägare, delade ut information om viltolyckan är framme.

Kenth Throzell, samordnare och eftersökjägare, delade ut information om viltolyckan är framme.

Foto: Rikard W Larsson

Valdemarsviks kommun2019-09-27 14:15

Nationella viltolycksrådet och polisen hade en gemensam kontroll vid Storängen, Vångsten, på länsväg 212 mot Gryt på torsdagen. Polisen kontrollerade körkort och nykterhet, medan representanter från NVR:s lokalavdelning gav information om viltolyckor, berättade om kravet att anmäla kollisioner med större vilt och delade ut markeringsremsor.

– Jag blev informerad även förra året och vet vad som ska göras om olyckan är framme. Så här års är det alltid viktigt att ta det extra försiktigt på vägarna härute, framförallt vid gryning och skymning, säger Christian Swanson från Gryt.

Sören Kjellgren, eftersöksjägare och samordnare inom NVR Söderköping/Valdemarsvik, förklarar att det årligen brukar anmälas fem–tio viltkollisioner i området där kontrollen gjordes.

– Vi kan aldrig informera för mycket runt de här frågorna. Folk är stressade och det märks inte minst i trafiken.

Polisassistent John Elljung belyser värdet av viltinformation. Samtidigt trycker han lite extra på att hålla hastigheten. Dels är tidsvinsten ofta försumbar. Dels ökar chansen att hinna bromsa om djuret springer ut.

– Folk som bor på landet brukar vara medvetna om riskerna med vilt. Från polisens sida ser vi i övrigt att bilförare kör mer aggressivt än tidigare. Farten ökar, respekten för stopplikt minskar och det struntas i att hålla avstånd till bilen framför. Skillnaden mellan att köra lagligt och att köra för fort på en sträcka av fem mil brukar mätas i några minuter, säger han.

Polisapirant Binjam Goitom kollade körkort och nykterhet.
Polisapirant Binjam Goitom kollade körkort och nykterhet.
Karta: Valdemarsvik
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!