Det är ofta dyra produkter som parmaskinka, fetaost och parmesanost som byts ut mot billigare produkter på restaurangerna. Det gemensamma miljökontoret för Söderköping och Valdemarsvik har under sommaren genomfört "Projekt redlighet på restaurang och pizzerior" på 32 matställen i kommunerna. Åtta olika produkter med särskilt ursprung har kontrollerats.

– Vi har kollat om det som står på menyn stämmer överens med vad man får på tallriken. I vissa fall har man inte varit redlig, säger Therese Rauker.

Att byta ut en produkt utan att tala om det för kunden är något som för en allergiker kan bli farligt.

Artikelbild

Parmaskinka har sitt ursprung i ett område kring Parma i norra Italien. Annars är det inte Parmaskinka.

– I grana padano, (som lätt förväxlas med parmesan, reds anm.) är det ostlöpeenzym och är man äggallergiker kan det vara förödande, då de har i äggenzym i själva osten, säger Rauker.

Just det här hade fem restauranger fått anmärkning på, vilket är lika med 50 procent av de restauranger som hade parmesan på menyn. Tre restauranger av fem påstod att de hade parmaskinka på menyn, medan det i själva verket var en billigare variant av lufttorkad skinka. Ett ställe hade bytt krabba mot crab sticks.

– Crab sticks består vanligen av torsk och en hel del annat, så det är ingen krabba i den.

Blev ni förvånade över resultatet?
Artikelbild

Therese Rauker, livsmedelsinspektör.

– Nej, det här är ganska vanligt tyvärr. Det här är projekt som alla kommuner jobbar med titt som tätt, säger Therese Rauker.

– Om det beror på att de vill tjäna extra eller om det är okunskap är svårt att säga.

Stefan Lundin, chefsjurist på bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita, kan inte uttala sig om de här fallen men menar att just okunskap är en vanlig anledning till att det blir fel mat på tallriken.

– Man har inte den koll men borde ha, att man inte får kalla liknande produkter för parmaskinka till exempel. I några fall har vi sett att det också blivit fel vid leveransen av varor, att de inte fått det de beställt.

Att kommunerna gör den här typen av kontroller är något som välkomnas av organisationen.

– Det ska vara rätt och riktigt, och i den mån det upptäcks brister ger det möjlighet till en korrigering. De allra flesta vill ju göra rätt, säger Stefan Lundin.

De restauranger i Söderköping och Valdemarsvik som fått anmärkning kommer nu att följas upp med nya kontroller.

– Vi kommer att arrangera informationsträffar också för att trycka extra på det här. Politikerna vill se en förbättring, säger Rauker.