Östgötska vinnare fick pris på slottet

Det var blommor och leenden när de östgötska pristagarna fick sina utmärkelser. En hembygdsförening, en muffins och en potatis prisades.

Eva Sundén, Leif Boreson och Ingegerd Israelson fick med sig en check på 10 000 kronor till hembygdsföreningen.

Eva Sundén, Leif Boreson och Ingegerd Israelson fick med sig en check på 10 000 kronor till hembygdsföreningen.

Foto: Hedda Themner

Östergötland2019-09-08 21:27

Högtidligt, väldigt roligt och fantastiskt. Så kände Eva Sundén, Leif Boreson och Ingegerd Israelson efter att de hade fått utmärkelsen som årets landsbygdsstipendiat 2019. De representerade hembygdsföreningen St:a Ingrids Gille i Skänninge som är årets vinnare.

– Vi hoppas att det kan öppna ögonen för folk som inte vet vad hembygdsföreningen är. Och kanske kan det locka några nya medlemmar, säger Ingegerd Israelson.

En annan glad pristagare var Per Helldorff. Han har tillverkat årets östgötska konsthantverk: en potatis gjord i lindträ som gömmer ett recept på raggmunk.

– Jag tänkte först att trä är mitt material. Sedan tänkte jag östgötskt, och kom på att raggmunken är landskapsrätt. Det odlas också mest potatis i Östergötland av hela Sverige. Jag har jobbat med askar som har lönnfack förut, säger Per Helldorff.

Det smaskigaste bidraget var Östgötamuffinsen, som vann årets östgötadagsbakverk. Anki Gunnbäck är receptförfattaren som skapade muffinsen redan i februari.

– Vi håller på med hantverk och återbruk annars, med det blir inte lika många saker vi producerar. Så då tänkte jag att baka kan jag ju, och vi bor mitt bland alla potatisbönder så det blev potatis i den, säger Anki Gunnbäck.

Landshövdingen Carl Fredrik Graf gratulerade vinnarna. På lördag ska han runt på Östgötadagarna, och det här året håller han sig i Kinda och Ydre.

– Det är en jättebra möjlighet att se den kraft som finns på den östgötska landsbyggden, säger Carl Fredrik Graf.

Anki Gunnbäck med sin prisvinnande muffins.
Anki Gunnbäck med sin prisvinnande muffins.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!