Norrköpings Tryckeri och Tellogruppen i Söderköping samlas under ett och samma paraply den 1 september, men företagen kommer finnas kvar, var för sig, med verksamhet i Västervik, Söderköping, Norrköping och Stockholm.

– Vi kommer bara se lite annorlunda ut, säger vd Jan Levin på Norrköpings Tryckeri.

– Marknaden är, inte minst i Sverige, tuff och pressad. Företaget står också inför en generationsväxling, som kräver en del förändringar om vi ska kunna hävda oss där ute. Det här ger både oss och Tellogruppen goda möjligheter, menar han.

Norrköpings Tryckeri gjorde en stor investering för några år sedan med hopp om en större andel av marknaden.

– Vi tog visserligen in nya jobb, men det försvann lika många. Vi kom aldrig över den där tröskeln vi siktade på utan stod och stampade på samma siffror, runt 20–25 miljoner i omsättning, år efter år, säger Jan Levin.

I samma veva funderade Tellogruppen över sin framtid, som var klar med sin generationsväxling i företaget och sökte nya utmaningar och områden.

Därför blir de två ett i höst.

– Om vi inte gör det här nu ramlar vi omkull själva... Det behövde hända något, menar Jan Levin.

– Vi är två bolag med en lång tradition och kultur i regionen. Ingen av oss ville heller sälja till en större aktör, säger Filip Ringqvist, som är vd för Tellogruppen i dag och blir ny vd för det nya bolaget.

Tellogruppen tar över hela tryckproduktionen inom offset och bokbinderi från Norrköping.

– Vi säljer det bästa av vår maskinpark till Tellogruppen. Här, i Norrköping, kommer våra säljare finnas kvar och jobba med samma uppgifter. Det blir ingen skillnad, säger Jan Levin

Bildekor, digital- och stortryck finns också kvar i lokalerna.

Framtiden för tryckerier är oviss med ständigt nya utmaningar.

– Trycksaker är på väg tillbaka, men i andra tappningar. Vi har märkt en ökning av mer och mer personliga utskick, med vanliga brev, från företag, säger Filip Ringqvist.

Sju personer berörs av den nya organisation hos Norrköpings Tryckeri. Totalt kommer de två företagen ha 25 anställda i det nya bolaget.

– Vi jobbar med lösningar för de personer, som inte blir kvar hos oss. Arbetet pågår, säger Jan Levin, som själv kommer "växla ut".

– När tryckerierna går samman kan jag börja planera min utfasning med gott samvete. Jag kommer finns kvar i företaget i några år till och jobba med våra kunder, säger Jan Levin.

Hans son, Linus, blir platschef för det nya bolaget på kontoret i Stockholm.