För många är det ett bra sätt att sälja sin bil på en köp och säljsajt. Men ibland blir inte affären lika bra som förväntningarna. Så blev det för Stig från Norrköping. Han ville sälja en gammal bil som mest stod oanvänd. Det tog en timme och sen började telefonen ringa. Det ringde och ringde och några var mer påstridiga än andra. Påstridigast var en man från Norrköping som ville göra en snabb affär. 8 000 kronor ville Stig ha för bilen. När affären skulle göras upp erbjöds han 6 000 kronor. Men i handen fick Stig bara 3 000 kronor.

– Han sa att han skulle hämta ut mer pengar så skulle vi få dom. Men först skulle vi lägga på ägarbytet på brevlådan. När vi postat bytet började det strula. Det fanns inga pengar på kontot. Då borde jag ha förstått att det här inte var bra. Men jag kunde inte tro att någon vill lura mig för så lite pengar, säger Stig.

När det inte fanns några pengar på kontot sa köparen att han skulle kontakta en släkting som skulle swischa över resterande pengar. Men det kom inga pengar den här gången heller. När Stig ringde upp köparen fick han inget svar och han anser att det är uppenbart att han håller sig undan.

Artikelbild

| Arkivbild. Många har förlorat flera tusen kronor på affärerna.

– Alldeles för sent kom jag på att jag skulle ringa Transportstyrelsen. Men då var bytet redan genomfört. Nu har jag konfronterat mannen genom att ringa på hans dörr. Men det har inte hjälpt. Jag har polisanmält det hela, säger Stig.

På köp och säljsajten Blocket finns flera tips på vad du kan tänka på när du säljer eller köper en bil. Att det är viktigt att kontrollera att säljaren verkligen äger fordonet. Men också besiktningsuppgifter. Det kan man få fram genom att ringa Transportstyrelsen. Den som säljer sin bil kan tänka på att alltid kontrollera vem spekulanten är innan ni träffas för provkörning. Be om namn, kolla uppgifterna och träffas inte på ödsliga platser. Det är också bra att följa med på provkörningar och aldrig acceptera betalning med check. Fler tips om vad du kan tänka på när du köper eller säljer till privatpersoner finns på blocket.se och konsumentverket.se.

– Jag vill uppmana folk att tänka efter när de säljer sin bil. Först ska man se till att man får pengarna i handen. Sen ska man se till att man skriver ett bra säljkontrakt. När allt är i ordning är det dags att skicka in handlingar om ägarbyte. Först då, säger Stig.

Fotnot: Stig heter egentligen något annat.