Se upp – tänk på de nya skyltarna

För att öka säkerheten och framkomligheten för cyklister i Norrköping har cykelöverfarterna inrättats på flera platser.

Så har det ut i Södra Promenaden där det nu finns flera cykelöverfarter.

Så har det ut i Södra Promenaden där det nu finns flera cykelöverfarter.

Foto: Thomas Möller

Norrköpings kommun2019-10-22 18:00

Nu får Norrköpingsborna en ny trafikskylt att hålla reda på i trafiken. Det är trafikmärket för cykelöverfart som nu införts på ett antal platser i staden. Skylten är vit och blå, med ett övergångsställe och en cykel på.

Där dessa skyltar sitter ska bilister lämna företräde för cyklister.

– Det är en ny typ av skyltning, som är några år gammal, som funnits i andra städer men inte här, säger Johan Smedner som är enhetschef infrastruktur på samhällsbyggnadskontoret vid Norrköpings kommun.

Totalt är det nio platser som den nya skyltningen om cykelöverfart ska sättas upp på. Man kommer att börja vid området kring Södra Promenaden.

Varför väljer man att göra den här förändringen?

– Vi ser ett behov av att öka tydligheten kring vad som gäller vid vissa platser. Som väghållare får man möjlighet att använda den här regleringen om det är en hastighetssäkrad cykelöverfart. 

Johan Smedner berättar att man från kommunen vill börja i en liten skala på några få platser där det finns ett stort behov. 

– Vi har gjort en förstudie och förmätningar och sett att de här utvalda platserna var väldigt lämpliga för att testa cykelöverfarter.

Cykelöverfarterna kommer inledningsvis att finnas vid cykelbanan inne i allén på Södra Promenaden, men även vid den olycksdrabbade övergången vid Vasaparken.

I flera andra städer, som Linköping, Gävle och Västerås, har man kört med cykelöverfarten en längre tid.

– Vi har överlag fått bra utvärderingar från de städerna. Så vi känner att det finns nytta med det här, säger Johan Smedner.

Tror du att bilisterna kommer att förstå innebörden av den nya skyltningen?

– Det har varit väldig otydligt tidigare med den gamla typen av skyltning. Det här är betydligt tydligare. Bilar ska lämna företräde och cyklisterna ska ta det försiktigt när de korsar. 

– Alla måste visa hänsyn till varandra, men nu är de klart och tydligt att cyklister har företräde före bilister där det är skyltat med cykelöverfart.

Nu börjar cykelsäsong bedarra lite, men tanken är att man från kommunens sida så snabbt som möjligt ska göra en utvärdering av de nya cykelövergångarna. 

Kan det komma att bli fler cykelövergångar i Norrköping?

– Ja, det finns en tanke om det. På de stråk som har mycket cyklister, pendlingsstråken. Som till exempel alla Promenaderna, Hagebygatan, Finspångsvägen och liknande, säger Johan Smedner.

Vid Vasaparken har flera otäcka olycker skett genom åren, nu hoppas man slippa dessa med de nya cykelöverfarterna.
Vid Vasaparken har flera otäcka olycker skett genom åren, nu hoppas man slippa dessa med de nya cykelöverfarterna.
Karta: Södra Promenaden
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!