SD:s oppositionsråd tystas av partiet

Oppositionsrådet Sandra Karlsson beskylls för att gång på gång ha visat oförmåga att hantera media på ett sätt som gynnar partiet.

Darko Mamkovic har nu utsetts till talesperson och kontaktansvarig gentemot media av Sverigedemokraternas kommunfulllmäktigegrupp.

Darko Mamkovic har nu utsetts till talesperson och kontaktansvarig gentemot media av Sverigedemokraternas kommunfulllmäktigegrupp.

Foto: Mikael Strand

Norrköpings kommun2019-08-23 06:00

På onsdagskvällen träffades Sverigedemokraternas kommunfullmäktigegrupp i Strömsalen i Rådhuset. Ett beslutsärende handlade om partiets kommunikationspolicy, som väckts av Darko Mamkovic. Han är gruppledare och ordförande för SD i Norrköping.

I sin beskrivning av ärendet tog han upp att SD i Norrköping har tillämpat ett arbetssätt där de två oppositionsråden har haft fria händer när det gäller kontakterna med media, men att det inte har fungerat. Orsaken är, enligt honom, att Sandra Karlsson "gång efter gång visar oförmåga att hantera media på ett sätt som gynnar partiet". Därför föreslog han att arbetssättet skulle regleras och att han själv skulle vara talesperson och kontaktansvarig gentemot media. 

Förslaget gick igenom.

– Jag vill inte kommentera det i dagsläget, säger Sandra Karlsson. 

Hon har tidigare petats som vice gruppledare och fråntagits det övergripande ansvaret för samtliga nämnder. Anledningen som anfördes då var att hennes ledningsförmåga inte höll måttet och att ledamöter i olika nämnder har uttryckt stort missnöje. Något som tillbakavisades av de fyra gruppledarna i de aktuella nämnderna.

Darko Mamkovic blir förvånad när vi berättar att vi tagit del av kallelsen till kommunfullmäktigegruppens möte. 

– Det är väldigt intressant att många av våra interna dokument kommer till media. Som du vet pratar jag helst inte om interna frågor. Men det är så att vi tidigare alltid har haft en arbetsordning där ordförande och gruppledare skött kontakterna med media. På sista tiden har desinformation läckt ut i media, därför känner vi att det är bättre att bara en person sköter kontakterna, säger han.

Sätter ni munkavle på oppositionsrådet Sandra Karlsson?

 – Nej, vi vill bara ha mer samspel på vad som går ut. Vi vill undvika att det blir fel. Och det handlar inte om henne, utan att gruppen har valt mig som gruppledare och ordförande.

På vilket sätt har hon visat "oförmåga att hantera media så att det gynnar partiet"?

– Sandra Karlsson har tyvärr vid flera tillfällen sagt saker som inte bör komma ut. Häromdagen sade hon att vi skulle diskutera tiggerifrågan på vårt möte igår. Det var fel. Varför skulle vi göra det? Frågan tas inte upp förrän på nästa kommunfullmäktige.

Christian Krappedal, pressekreterare hos Sverigedemokraterna på riksnivå, vill inte svara på vad partiet centralt tycker om SD Norrköpings agerande. Han hänvisar till Darko Mamkovic. 

Enligt Darko Mamkovic har oppositionsrådet Sandra Karlsson (SD) gång på gång visat oförmåga att hantera media på ett sätt som gynnar partiet.
Enligt Darko Mamkovic har oppositionsrådet Sandra Karlsson (SD) gång på gång visat oförmåga att hantera media på ett sätt som gynnar partiet.
Karta: Norrköpings rådhus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!