SD vill ha särskilda bidragsfuskutredare

Sverigedemokraterna fortsätter att prioritera skolan i sitt budgetförslag. De föreslår även en satsning på fler undersköterskor.

Darko Mamkovic, gruppledare för SD i kommunfullmäktige tillsammans med partiets oppositionsråd Matthias Olofsson.

Darko Mamkovic, gruppledare för SD i kommunfullmäktige tillsammans med partiets oppositionsråd Matthias Olofsson.

Foto: Hanna Petersson

Norrköpings kommun2019-10-11 20:00

SD ställer sig bakom Kvartettens förslag till utbyggnad av skolor och förskolor. Det förslag som moderaterna vill begränsa till en ny skola på Vikbolandet.

Sverigedemokraterna vill dra ned på modermålsundervisningen, effektivisera SFI-undersökningen och spara på tillfälliga boenden.

– Vi kan spara sex miljoner kronor genom att köpa in byggbaracker från Norrland. De är välutrustade och vi skulle slippa kostnaderna för vandrarhem, säger Mattias Olofsson (SD) oppositionsråd.

Sverigedemokraterna beskriver sig själva som ett mittenparti med socialkonservativa värderingar. Det betyder både företagsvänlighet, gynnat privatägande och på sikt lägre skatter.

– Men det är inte genomförbart i Norrköping under de närmaste åren, säger Darko Mamkovic, gruppledare för SD i kommunfullmäktige.

Förklaringen är bland annat att partiet vill värna den nuvarande välfärdsmodellen, och samtidigt aktivt söka rätt på dem som får försörjningsstöd på felaktiga grunder.

– Vi vill ha välfärdsstaten. När du faller ska det finnas ett skyddsnät. Men tanken är inte att man ska försörja sig på välfärden livet ut, säger Darko Mamkovic.

Det är just inom försörjningsstödet SD vill göra förändringar för att finansiera satsning på lärarlöner, förskolan och fler undersköterskor.

I budgeten föreslås att kommunen anställer ett par "bidragsfuskutredare". Darko Mamkovic mildrar uttrycket och säger att alla som får felaktiga försörjningsstöd inte fuskar.

Sverigedemokraterna i Norrköping vill precis som partikollegor i övriga landet få en effektivare hantering av försörjningsstöd genom den så kallade Trelleborgsmodellen.

– De har en robotiserad handläggning. Det får effekten att en ansökan behandlas på en dag, roboten gör avslut eller inte. Handläggaren kontrollerar, men i stort gör roboten hela arbetet utom att godkänna och attestera. Handläggarna har tid att hjälpa människor ut i arbete, säger Matthias Olofsson.

Trelleborgsmodellen är både hyllad och ifrågasatt i de kommuner där den införts eller diskuterats.

- Det kommer att säga till oss här i Norrköping är att man inte kan genomföra det här rakt av, vi gör våra egna modeller. Det vi säger är att: Vi vill inte utveckla en Tesla, vi vill köpa Teslan färdig, stoppa i nyckeln och köra, säger Matthias Olofsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!