Politikern vill att delfinariet läggs ned

”Man ska inte ha delfiner i fångenskap”, menar den tidigare Norrköpingsbon och riksdagspolitikern Markus Wiechel (SD) som vill göra delfinarium olagliga.

Riksdagsledamoten Maria Nilsson (L) anser att landets djurparker bör avvecklas.

Riksdagsledamoten Maria Nilsson (L) anser att landets djurparker bör avvecklas.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Norrköpings kommun2019-10-11 17:30

Det är i en fristående riksdagsmotion med partikollegan Richard Jomshof som Markus Wiechel (SD) föreslår ett förbud mot att hålla delfiner och andra valar i fångenskap. 

– Det handlar om ett delfinarium i Sverige och det är på Kolmården, de får helt enkelt lägga ner. Vi kan inte tolerera att man för människors njutning plågar djur till den grad som man gör genom att hålla dem i fångenskap, säger Markus Wiechel, och fortsätter:

– Jag har absolut ingenting emot Kolmården, men det handlar om djur som är vana att färdas långa sträckor i sin naturliga miljö, som stängs in i små utrymmen. Redan där skulle jag vilja påstå att man bryter mot svensk djurskyddslagstiftning.

Under hösten har ytterligare en motion som föreslår förbud mot att hålla delfiner i fångenskap lämnats in, då skriven av MP-politikerna Elisabeth Falkhaven och Emma Hult. Samtidigt är ännu en riksdagsledamot inne på samma ämne. Men Maria Nilsson (L) tar frågan ännu längre – hon anser att landets djurparker bör avvecklas. 

– Bakgrunden till motionen är att djurparker är en konstruktion. Jag tycker inte att det är något som ska utvecklas, utan något som bör avvecklas. Sen så är ju det här en enskild motion, sannolikheten att den skulle gå igenom är försvinnande liten, säger Maria Nilsson (L), och framhåller att hon primärt inte har gett sig in i politiken för att avveckla djurparker.

Vad säger du om motionen att förbjuda delfiner i fångenskap?

– Jag kan absolut skriva under på att delfiner ska tas bort från djurparker. Ska man börja nånstans så tycker jag att delfiner är bland det första man ska plocka bort, det är ett djur som definitivt befinner sig långt ifrån sitt naturliga habitat.

Men riktigt samma medhåll får hon inte tillbaka.

– Rent generellt så håller jag med henne i hennes intentioner, men det finns trots allt djurparker som kan ha vissa djur – där de behandlas bra. Men jag tycker inte att man kan säga att alla djurparker ska upphöra, säger Markus Wiechel, som tidigare år skickat in flera motioner i ämnet.

Vad betyder den här frågan för dig?

– Det betyder väldigt mycket. Just djurskyddsfrågor har alltid betytt mycket för mig, säger han. 

Kolmårdens delfinarium invigdes 1969, fyra år efter att djurparken öppnade för besökare. Delfinariet är djurparkens mest besökta attraktion.

 Markus Wiechel (sd) vill att delfinarium ska vara olagliga.
Markus Wiechel (sd) vill att delfinarium ska vara olagliga.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!