Pojke misshandlad på väg hem från skolan

Pojken mötte en annan pojke när han var på väg hem från skolan. Exakt vad som hände är oklart, men den yngre döms nu för misshandel.

Det är Norrköpings tingsrätt som har dömt 17-åringen för brotten.

Det är Norrköpings tingsrätt som har dömt 17-åringen för brotten.

Foto: Calle Slättengren

Finspångs kommun2019-08-23 08:44

I oktober 2017 var en då 16-årig pojke på väg hem från en skola i centrala Finspång. Han hade sällskap med två vänner och tillsammans passerade de en då 15-årig pojke. 

16-åringen har i förhör berättat att när de passerade så ska 15-åringen ha skrikit "kom igen då fegis" oprovocerat, innan han slet tag i 16-åringens tröja och drog ner honom på marken. 15-åringen ska har utdelat flera knytnävsslag mot 16-åringen när han låg ner, innan han kunde knuffa bort 15-åringen. 

16-åringen erkänner att de båda två under bråket sagt "lite dumma saker" till varandra, men att han inte minns exakt vad. Bråket slutade inte förrän en av 16-åringens vänner gått emellan och bett 15-åringen att "vara mogen och gå därifrån".
16-åringen behövde inte uppsöka sjukvård efter händelsen, men tröjan som han hade på sig gick sönder.

15-åringen erkänner att han och 16-åringen har bråkat, men att det hela handlat om att 16-åringen, när han gick förbi, provocerade 15-åringen genom att ropa skällsord. Enligt 15-åringen var det även han som blev omkullknuffad av 16-åringen, och inte tvärtom.

Vännerna som gick tillsammans med 16-åringen bekräftar delvis båda pojkarnas versioner. Båda två berättar att det var 15-åringen som påbörjade det fysiska bråket, men att det hela föregåtts av att 16-åringen uttryckt sig provocerande. Tingsrätten finner det klarlagt att bråket har inträffat och att 15-åringen har utdelat slag, provocerad eller ickeprovocerad. Därför dömer de honom för misshandel i ett fall.

Han döms i samma veva även för fler brott, till exempel för försök till bedrägeri vid ett tillfälle i juli 2018 då han tillsammans med en vän besökte en butik i Norrköping strax innan stängningsdags. Han betalade med en 500-kronorssedel som kassörskan upptäckte var falsk och polis kallades till platsen. I husrannsakan hemma hos hans vän hittades flera falska sedel samt även en kopiator för att framställa sedlarna. 

I en sms-konversation har pojken även uppgett till sin vän att han hade en beställare som ville ha 500 000 kronor och var då villig att betala 250 000 kronor. Tingsrätten dömer därför pojken, som nu har hunnit bli 17 år gammal, även för anstiftan till penningförfalskning. Påföljden för samtliga tre brott blir ungdomstjänst i 35 timmar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!