Personer tros ha blivit utnyttjade

I veckan häktades en person på sannolika skäl misstänkt för olaga hot och människoexploatering.

En person häktades som på sannolika skäl misstänkt för bland annat människoexploatering.

En person häktades som på sannolika skäl misstänkt för bland annat människoexploatering.

Foto: Johan Nilsson/TT

Norrköpings kommun2019-10-11 22:00

Kammaråklagare Eva Wintzell, vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet i Stockholm, har fram till torsdagen den 24 oktober på sig att väcka åtal eller begära omhäktning i ärendet. Två personer som ses som brottsoffer ska, enligt åklagaren, ha bott i en lägenhet mot att de arbetade på en restaurang i Norrköping. De ska inte ha fått lön för sitt arbete.

– Förundersökningen handlar om att två personer har blivit vilseledda till att arbeta utan lön, vilket är uppenbart orimliga arbetsvillkor, säger Eva Wintzell om brotten som ska skett förra hösten.

Människoexploatering är sedan förra sommaren en variant på brottsrubriceringen människohandel.

– Som jag förstår lagstiftaren ska det inte vara lika svårt att få någon dömd för det här brottet – människoexploatering – där straffskalan går upp till fängelse i högst fyra år, medan det i människohandel rör sig mellan två till tio år, säger hon.

– Påföljden baseras på i vilken grad personen är utnyttjad, under hur lång tid och under vilka förhållanden. Förundersökning pågår och vi vet inte om det blir något åtal eller fortsatt utredning eller om personen kommer att sättas på fri fot. Mycket mer än så kan jag inte säga nu, säger Eva Wintzell.

Personen greps i Stockholm och sitter nu häktad i Norrköping, men har i flera förhör förnekat brott.

Åklagaren bedömer att det finns risk för att den misstänkte undanröjer bevis eller på något annat sätt försvårar utredningen om personen släpps på fri fot.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!