Nu är det fritt fram att bygga 54 nya hus

Den 19 september vann detaljplanen för Manhem 2:9 laga kraft. Det betyder att det är möjligt att bygga 54 nya bostäder intill Sidus.

Bollhotet påverkar inte planen – nu kan det börja byggas hus.

Bollhotet påverkar inte planen – nu kan det börja byggas hus.

Foto: Hanna Petersson

Norrköpings kommun2019-10-06 10:00

Planområdet ligger ungefär nio kilometer nordöst om Norrköping. 

– Planen, i korthet, handlar om att uppföra ny bebyggelse med villor, parhus, kedjehus och radhus. Marken är i dag obebyggd, säger Magnus Gullstrand som är planarkitekt på samhällsbyggnadskontoret.

Marken består av delvis kuperad terräng och nyligen avverkad skog med berghällar. Den nya detaljplanen möjliggör bebyggelse med 54 bostäder. Av dessa medges maximalt 24 radhusbostäder, 8 kedjehus, 15 parhus och 7 friliggande hus.

Strax intill ligger Bråvikens golfklubb och i planen anges en risk för felslagna golfbollar från hål fyra. Det hålet kommer att byggas om, så att utslagen sker åt ett annat håll. Bråvikens golfklubb ska anlita en golfarkitekt för att göra det nya hålet så säkert som möjligt.

Detaljplanen antogs av samhällsplaneringsnämnden i juni i år men Naturskyddsföreningen överklagade till mark- och miljödomstolen. Invändningen handlade bland annat om att planen inte ger förutsättningar för ett hållbart samhälle. Som exempel nämns att kollektivtrafiken inte är utbyggd och att cykelvägar saknas, vilket gör att boende i området blir beroende av bil. 

Mark- och miljödomstolen avslog överklagandet den 29 augusti med motiveringen att detaljplanen inte antas medföra betydande miljöpåverkan. 

– Ett överklagande till mark- och miljööverdomstolen skulle ha inkommit senast den 19 september. Men ingen överklagan kom in och därmed har detaljplanen vunnit laga kraft, säger Magnus Gullstrand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!