Maktstrider kan ligga bakom munkavle

"Att lägga munkavle på ett oppositionsråd är ett ganska ovanligt beslut. Det vanliga att oppositionsrådet får avgå".

Anders Sannerstedt, docent i statsvetenskap vid Lunds universitet, säger att det är ovanligt att SD sätter munkavle på ett oppositionsråd.

Anders Sannerstedt, docent i statsvetenskap vid Lunds universitet, säger att det är ovanligt att SD sätter munkavle på ett oppositionsråd.

Foto: Lunds universitet

Norrköpings kommun2019-08-23 18:00

Det säger Anders Sannerstedt, som är docent i statsvetenskap på Lunds universitet. Han har bedrivit forskning om Sverigedemokraterna under många år. 

– Man undrar vad som ligger bakom beslutet. Det är inte alldeles ovanligt med interna stridigheter i partiet. Det som hänt i andra fall är att partiet centralt initierat ett uteslutningsärende, säger han. 

Bakgrunden till beslutet var att Darko Mamkovic, SD Norrköpings ordförande och gruppledare, påstod att oppositionsrådet Sandra Karlsson gång på gång visat oförmåga att hantera media på ett sätt som gynnar partiet. Hon ska bland annat ha sagt att kommungruppen skulle diskutera tiggerifrågan i onsdags fastän den diskussionen inte tas upp förrän inför nästa kommunfullmäktige.

– Det låter som ett fel som man i vanliga fall inte gör någon sak av. Därför låter det mer som det handlar om en intern maktstrid eller någon form av personkonflikt. Förmodligen är det lite av båda, säger Anders Sannerstedt.

 Han berättar att det vid maktkamper gäller att få med sig så många som möjligt.

– Antagligen är gruppledaren på väg att lyckas, eftersom han fått med sig styrelsen på det här beslutet. Den normala reaktionen brukar vara att avgå, men eftersom jag inte vet vad som ligger bakom kan det finnas skäl till att hon väljer att stanna, säger Anders Sannerstedt. 

Han tror att Sandra Karlsson kommer att upptäcka att hennes ställning blir alltmer ohållbar. 

– Min teori är att hon snart kommer att avgå.

Karta: Rådhuset
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!