Mäklaren bytte bana och bransch helt

"Jag gillar att sätta ribban högt. Tio anställda inom några år är ett mål", säger Maria Björk.

Företaget ligger på landet. "En avkopplande miljö", säger Maria Björk.

Företaget ligger på landet. "En avkopplande miljö", säger Maria Björk.

Foto: Roland Klinga

Norrköpings kommun2019-11-19 20:00

Det ligger mittemellan Norrköping och Linköping. Inte så långt ifrån Linköpings kommungräns. Här har Maria Björk sin bas för sitt bolag Maria Björk Consulting. Långt ifrån stress, bilar och människor i rörelse.

– Jag sitter ofta i bilen på väg till kunder eller håller utbildningar. Att komma hit och sitta och jobba, att på somrarna se korna beta, att ha naturen precis utanför fönstret. Det blir mitt andningshål, säger hon.

Maria Björk är ifrån Norrköping och har jobbat många år som chef. På SJ. På rekryteringsbolaget Cojn. På flera andra företag. Innan hon blev egen jobbade hon på Östgötatrafiken. Men hon är utbildad fastighetsmäklare.

– Jag kom in i den branschen och ville förändra den. Som man vill när man är ung. Det var lite gubbigt och snobbigt då. Märkeskostymer och dräkter. Jag hade idéer om att ändra på det där. I dag är branschens möte med kunder helt annat. Men då var det så. Mossigt, tyckte jag. Jag blev dock klar precis när finanskrisen kom och det blev tufft. Det blev inte så mycket mäklande, säger hon.

Utan jobb. Men hon visste att det var människor hon ville jobba med och efter ett tag upptäckte hon att ledarskap är spännande. Sedan mitten av 1990-talet har hon så jobbat med just det. Av och till. Först hos ett kundserviceföretag och sen vidare fram till 2017 då hon lämnade Östgötatrafiken.

– Jag har haft förmånen att möta bra människor på vägen som har hjälpt mig att bli en bra chef. En av mina första chefer är min mentor i dag. Ett framgångsrikt företag, med bra arbetsmiljö, har ett bra ledarskap. Det har jag tagit med mig när jag nu valt att vara egen företagare, säger Maria Björk.

Det var alltså 2017 som hon till slut bestämde sig för att starta eget. Tanken att köra i egen regi hade funnits länge. Men att ta beslutet om att försöka själv handlade i slutänden om en diskussion hemma. Det var avgörande. En diskussion om hur det skulle funka? Om familjens ekonomi skulle klara av det?

– Jag tror att det är nödvändigt att familjen är involverad i beslutet. Det skulle nog inte funka annars. Att starta eget innebär en osäkerhet när det gäller ekonomin. Min man och jag var överens om att jag skulle köra och då, 2017, hade jag också kommit till en punkt då jag ville utveckla mina egna idéer. Det var rätt då. Och jag ångrar inte att jag fått den frihet jag har. Friheten att få styra över mig själv, säger hon.

Maria Björks företag jobbar med grupp- och ledarskapsutveckling. Hon jobbar bland annat efter en metod som heter Pussel DISC. Det är en beteendestilsanalys som används i många situationer där människors likheter och olikheter har betydelse exempelvis vid rekrytering, personlig utveckling, grupputveckling, ledarutveckling, säljutveckling och kommunikation.

– Det är bara ett verktyg. Samtidigt är det viktigaste att förstå en organisation och se hur den kan utvecklas. Jag har kommit till den punkten att jag helst jobbar med företag som inte bara vill ha en fin handlingsplan i en pärm. Man måste verkligen mena att man vill ha en bra organisation och ett bra ledarskap. För mig är besöken ute i verksamheten otroligt viktig. Det är då jag får en känsla för vad som behöver göras och om företaget verkligen är intresserade av att förändras, säger hon.

Vad har varit tuffast med att vara egen företagare?

– Dels är det att ta sig igenom byråkratin. Sen har jag väldigt högt ställda krav på mig själv. Jag tillåter inte mig själv att göra misstag. Det kan bli jobbigt när du är ny som företagare. Sen är det ju alltid osäkerheten med ekonomin. Jag hade ett bra nätverk när jag började och det rullar in uppdrag. Men just nu vet man aldrig exakt hur det är den 25:e varje månad, säger Maria Björk.

Hon är på det klara med att hon på sikt vill anställa människor i sitt bolag. Hon säger också att hon redan nu vet vilka hon skulle vilja ha som anställda.

– Jag vill bli Sveriges bästa arbetsgivare och samtidigt kunna ta fler uppdrag som utvecklar mig själv och bolaget. Jag gillar att sätta ribban högt. Tio anställda inom några år är ett mål. Det är i varje fall ett mål, säger hon.

Har du några råd till den som funderar på att starta eget?

– Familjen måste vara med på det först. Jag satte mig ned och funderade på vilka människor som jag känner, vilka som finns i mitt nätverk. Sen tror jag på att skaffa en mentor som du kan bolla din idé med. I ditt nätverk finns det säkert människor med erfarenhet som kan ge dig goda råd. Men tro på din idé, säger hon.

Maria Björk har erfarenheter från bland annat SJ.
Maria Björk har erfarenheter från bland annat SJ.
Maria Björk Consulting

Registrerades 2017.

Är registrerad som enskild firma.

Sysslar främst med grupp- och ledarskapsutveckling. 

Men även mentorskap, alltså ledarstöd finns med i bolagets katalog av konsulttjänster. 

Hon kan också gå in som chef om ett bolag skulle vara i behov av det.

Maria Björk är i dag bolagets ende anställde.

Bolaget omsatte förra verksamhetsåret 730 000 kronor.

Har du tips på någon annan som också hoppat av sitt jobb för att satsa på sitt eget. Hör av dig till oss på tipsa@nt.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!