Lastbilschaufför körde berusad i åtta mil

Flera bilister ringde till polisen och berättade att en lastbil vinglade på E4. Vid kontroll visade det sig att chauffören var onykter.

Polisen stoppade en påverkad lastbilschaufför som nu döms till fängelse.

Polisen stoppade en påverkad lastbilschaufför som nu döms till fängelse.

Foto: Mostphotos

Norrköpings kommun2019-10-09 13:00

Det var den 8 september som flera bilister reagerade på att en lastbil framfördes vingligt på E4. Den vinglade så kraftigt att trafikanterna inte vågade köra om och en busschaufför var nära att krocka med den.

Polisen skickade ut två patruller som snabbt kunde hitta den aktuella lastbilen med tillhörande släp. De följde efter lastbilen och såg att den vinglade kraftigt. Först hade man tänkt stoppa ekipaget lägre fram där läget var bättre, men man bedömde att de var akut och ville stoppa den direkt.

Trots att polisen gick ut och lade sig i omkörningsfilen uppmärksammade inte lastbilschauffören det. Först när han svängt av E4 och åkt upp på riksväg 55 stannade han. Under tiden polisen åkte bredvid höll chauffören på att krocka med en båttrailer.

Polisen kände snart att chauffören luktade väldigt mycket alkohol. Vid kontroll uppmättes hela 2,15 promille alkohol i lastbilschaufförens blod. Han erkände att han kört påverkad under åtta mil.

I förhör har chauffören uppgivit att han börjat dricka alkohol på lördagskvällen och fortsatt till sent in på natten mot söndag. Han skulle köra först på måndag, men fick meddelande om att han var tvungen att börja köra redan på söndag kväll. 

På söndagskvällen kände han sig nästan normal, men var medvetet om att han ännu var påverkad. Att han dessutom sovit dåligt och inte ätit under hela dagen gjorde honom inte piggare.

Han döms nu till fyra månades fängelse för grovt rattfylleri och grov vårdslöshet i trafik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!