Har Norrköping Sveriges vackraste hus?

Norrköping har ett bidrag med i finalen av Arkitektupprorets tävling Sveriges vackraste byggnad.

Industrilandskapet är uppskattat av många. Nu kan en klassisk byggnad där röstas fram som Sveriges vackraste genom tiderna.

Industrilandskapet är uppskattat av många. Nu kan en klassisk byggnad där röstas fram som Sveriges vackraste genom tiderna.

Foto: Magnus Andersson

Norrköpings kommun2019-10-10 13:00

Omdebatterade Facebookgruppen Arkitekturupproret har tidigare utsett Sveriges vackraste stad och Sveriges fulaste stad.

Nu har det blivit dags för gruppens medlemmar att rösta fram Sveriges vackraste byggnad genom tiderna. Det började med deltävlingar i 22 lokala grupper. Totalt röstade 27 501 på sina favoritbyggnader och nu har man kommit fram till en Sverigefinal med 100 nominerade byggnader.

Bland dem återfinns Norrköpings kanske främsta landmärke – Strykjärnet.

– Det går bra för Strykjärnet, den ligger just nu på elfte plats i omröstningen, säger Jacob Nordangård och Inger Glimmero Nordangård, som båda sitter i Arkitekturupprorets styrelse.

Ni har fått kritik för att ni är väldigt snäva i er bedömning, att inga moderna byggnader uppskattas?

– Vår uppfattning är att de flesta människor uppskattar byggnader från förr, gärna med runda former. Många tycker att nybyggnationen är för likriktad. Men i år har vi ju även låtit medlemmarna rösta fram Sveriges vackraste modernistiska byggnad, säger Inger Glimmero Nordangård.

Det finns väl människor som tycker att Katscha är vackrare än Strykjärnet?

– Jag tror faktiskt att de flesta åker till Norrköping för att njuta av helheten i Industrilandskapet, där Strykjärnet är en viktig del. Jag tror inte så många åker dit för att se Katscha, säger Jacob Nordangård.

I deltävlingen Norrköpings vackraste byggnad följdes Strykjärnet av Stora pensionatet, Gamla tullhuset, Stora teatern och Svea Saluhall. Omröstningen pågår till och med 31 december.

Strykjärnet är nominerade som en av Sveriges vackraste byggnader genom tiderna.
Strykjärnet är nominerade som en av Sveriges vackraste byggnader genom tiderna.
Karta: DoSpace Industrilandskapet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!