De lämnar jobbet med att hjälpa djuren

En hängiven detektiv som gör allt för att djuren inte ska lida i onödan. Det är beskrivningen av en bra eftersöksjägare enligt Lars och Gösta.

Lars Malm och Gösta Brunell lämnar nu arbetet som eftersöksjägare och polisens kontaktpersoner. Här med Göstas hund Nemo.

Lars Malm och Gösta Brunell lämnar nu arbetet som eftersöksjägare och polisens kontaktpersoner. Här med Göstas hund Nemo.

Foto: Ida Larsson

Norrköpings kommun2019-10-17 20:00

Den siste oktober fyller Lars Malm 75 år. Samma dag lämnar han, och tre andra, sina uppdrag inom Nationella Viltolycksrådet, NVR, på Vikbolandet. 

– Mycket av det handlar för mig om åldern. Under många år nu har jag haft jour varannan vecka året runt, de här sista åren vill jag kunna lägga mer på mig själv. Även om det har gett otroligt mycket, säger Lars Malm.

– När man kommer upp i åren är man heller inte lika rörlig. Att röra sig vid en väg en mörk morgon och hålla koll både på bilister, hunden och djurspår kräver ganska mycket av en person, säger Gösta Brunell, som precis som Lars har fungerat som kontaktperson för NVR och lämnar organisationen i oktober.

Som kontaktpersoner har de blivit uppringda av polisen när någon privatperson kört på ett djur och det har sedan varit de som sett till att en eftersöksjägare kommit på plats. Men det är inte så lätt.

– Dels måste personen ha tid, många eftersöksjägare har "vanliga" jobb också och kan inte på morgonen eller dagen. Sedan måste det vara rätt jägare. Jag kan till exempel inte spåra rådjur eftersom min hund är en älghund, säger Lars.

Under 2018 ryckte NVR Vikbolandet ut på 135 viltolyckor. Av dem fick Lars och Gösta själva åka ut på flera, eftersom det ibland inte finns eftersöksjägare att tillgå. Varje uppdrag varar ett par timmar, hur länge vet man aldrig. 

– Det som är unikt med sättet som Lars och Gösta har jobbat på är att de alltid ringer upp bilisten efteråt och talar om hur det har gått med det påkörda djuret. Det har gett dem respekt, säger Per-Anders Eriksson, länsansvarig för NVR.

Snart slutar båda kontaktpersonerna på Vikbolandet, samt två av sex eftersöksjägare. Finns det några ersättare än?

– Det finns inga än så vitt jag vet. Men området tillhör Norrköping och det gör att eftersöksjägarna där får hjälpa till även med Vikbolandet. Det får bli en första lösning, säger Per-Anders Eriksson.

Lars Malm menar att uppgiften kräver en hel del jobb.

– Att hitta en bra eftersöksjägare tar tid. Man ska ha ett förtroende från ortsbefolkningen och markägarna, ha rätt typ av hund som tränas på rätt sätt. Man ska avlägga skjutprov hos polisen varje år och så måste man vilja lägga ner tiden. Både jägaren och hunden måste hela tiden öka på sin kompetens, allt för att djuren vi möter inte ska behöva lida i onödan, säger Lars.

För wachtelhunden Nemo blir det kanske inte så många fler eftersök. Men då finns det mer tid att vara ute på "vanlig" jakt i skogarna.
För wachtelhunden Nemo blir det kanske inte så många fler eftersök. Men då finns det mer tid att vara ute på "vanlig" jakt i skogarna.
Karta: Vikbolandet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!