Byggplaner klubbades – trots boendeprotester

Efter år av protester från boende i Vilbergen antas nu en ny detaljplan.

En ny detaljplan för Vilbergen klubbades igenom på måndagens kommunfullmäktige.

En ny detaljplan för Vilbergen klubbades igenom på måndagens kommunfullmäktige.

Foto: Magnus Andersson

Norrköpings kommun2019-10-02 06:00

Ett enat kommunfullmäktige klubbade under måndagskvällen igenom en detaljplan för fastigheterna Smaragden 1 och 2, Safiren 1 och 2 samt Topasen 1 och 2 i Vilbergen.

– Det har varit en bra debatt där kommunen lyssnat på medborgarna, sa oppositionsrådet Darko Mamkovic (SD) och syftade på att den detaljplan som röstades igenom skiljde sig en hel del från det första förslaget.

Detaljplansprocessen har bland annat innehållit samrådsmöte, medborgardialog, granskning och flera utredningar kring exempelvis buller och dagvatten.

– I den här planen försvinner inte alla parkeringsplatser och förtätningen är mindre än det som föreslogs i början, fortsatte Mamkovic.

Han fick medhåll av kommunalrådet, tillika ordförande i Samhällsplaneringsnämnden, Reidar Svedahl (L).

– Det här är en bra kompromiss. Byggherrarna har möjlighet till lönsamhet, samtidigt som vi gått ner från 1 200 nya bostäder till 700 nya bostäder, sa Svedahl.

Syftet med detaljplanen är att utveckla området genom att komplettera bostadsområdet med i huvudsak fler bostäder.

– Området är ju redan utrustat med vägar, gatubelysning och annat. Det här är ett billigt sätt för Norrköping att växa, fortsatte Reidar Svedahl.

Planerna har som bekant väckt stort engagemang bland boende i Vilbergen. En samrådsgrupp har varit kritisk till förtätningsplanerna.

– Det känns givetvis tråkigt att kommunfullmäktige tog det här beslutet. Men än har vi inte kastat in handduken. Jag har inte pratat med de andra än, men min känsla är att vi kommer att överklaga, sa Lars-Göran Ljunggren i samrådsgruppen.

Karta: Vilbergen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!