Åtalade krögaren släpptes på fri fot

Åklagaren yrkade på fängelse i ett år, men den åtalade krögaren från Norrköping försattes i stället på fri fot i väntan på domen.

Den åtalade Norrköpingskrögaren släpptes på fri fot i väntan på att domen faller om två veckor.

Den åtalade Norrköpingskrögaren släpptes på fri fot i väntan på att domen faller om två veckor.

Foto: Calle Slättengren

Norrköpings kommun2019-11-21 19:30

Den tredje dagens förhandlingar i Norrköpings tingsrätt i det uppmärksammade målet om människoexploatering mot två personer slutade alltså med att den åtalade krögaren släpptes fri till dess att dom faller om två veckor.

– Det var okej. Han satt frihetsberövad för att han inte skulle kunna påverka målsägande eller vittnen. När rättegången är färdig är det inte proportionellt att han ska sitta längre, sa åklagaren Emelie Källfelt vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Mannen anhölls i sin frånvaro den 7 oktober och häktades fyra dagar senare.

Kan frisläppandet ge en vink om den kommande domen?

– Nej, så tolkar inte jag det, när jag själv yrkade på fri fot, säger Emelie Källfelt, som också yrkade på ett års fängelse för mannen.

Ärendet följs extra noga då det är det första som rör den nya brottsrubriceringen människoexploatering, vilket gör domen prejudicerande och sätter standard för liknande ärenden framöver.

– Det är viktigt så vi kan förstå vad som krävs i praktiken och här har vi ett konkret exempel. Är det här tillräckligt eller tycker domstolen att det brister nånstans. Det blir en vägledning naturligtvis. Det är väldigt svårt för det finns ingen praxis, sa Källfelt.

Från försvarssidan var man lättade efter att krögaren släpptes.

– Vi är jättenöjda att det inte längre finns häktningsskäl med risk för att min klient kan påverka utredningen. Han var glad att få träffa sin familj igen, sa försvarsadvokaten Karin Carlsson.

Karta: Norrköpings tingsrätt
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!