"Kan bli farligt där du bor och vistas"

Mätningar av radonhalten bör göras både för hälsans skull och för att trygga värdet på bostaden. Det rekommenderas nu husägare.

Finspångs kommun uppmanar invånarna att göra mätningar för hälsans skull och för att trygga värdet på bostaden.

Finspångs kommun uppmanar invånarna att göra mätningar för hälsans skull och för att trygga värdet på bostaden.

Foto: Magnus Johansson

Finspångs kommun2019-10-08 16:00

Finspångs kommun uppmanar invånarna att undersöka radonhalten i sina bostäder. Att göra dessa mätningar uppges vara det enda sättet att ta reda på om det finns radon i ett hus eller en lokal.

– Radon är ofarligt om det ventileras ut. Men kan bli farligt inomhus, där man bor, sover och vistas. Det är extra viktigt att undvika radon vid platser där barn ofta vistas. Förskolor, skolor, vård- och äldreboenden och bostäder är viktiga att mäta radon i från vårt tillsynsansvar, säger Elin Håkansdotter-Magnusson, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Finspångs kommun.

I Sverige har hundratusentals bostäder fortfarande för höga radonhalter. Regeringen har därför beslutat att återinföra bidraget för radonsanering i småhus. Syftet med bidraget är att minska radonhalten i en- och tvåbostadshus och på så vis minska hälsoproblem som är kopplade till radon i bostäder.

– Jag tycker att man bör mäta radonhalten i sina fastigheter. Detta gäller inte bara fastighetsägare, utan även vid exempelvis olika boenden, förskolor och skolor, säger Elin Håkansdotter-Magnusson.

Radon är en osynlig och luktfri gas som bildas när det radioaktiva grundämnet radium sönderfaller. När gasen i sin tur sönderfaller bildas så kallade radondöttrar, som är radioaktiva metallatomer. Radondöttrarna fastnar på damm som vi andas in och kommer på så sätt ner i luftrör och lungor. Radon kan orsaka lungcancer.

– Radon är långtidsverkande. Är du rökare samtidigt som du har hög radonhalt i en fastighet där du vistas ofta är risken för lungcancer mycket högre, betonar Elin Håkansdotter-Magnusson.

Radon mäts under minst två månader under perioden oktober till april. Finspångs kommun lyfter fram att detta bör göras vart tionde år för din hälsas skull och för att trygga värdet på din bostad.

– Om detta har skötts påverkas vid köp av en bostad. Radonhalten är något som är betydelsefullt att ta reda på vid en fastighetsaffär.

Radon i hus kan komma från marken, byggnadsmaterialet eller dricksvattnet. Blå lättbetong, som tillverkades mellan 1929 och 1975, avger mer radon än andra byggnadsmaterial. Radon i dricksvattnet drabbar främst dem som har egna borrade brunnar.

– Vi får en del samtal från kommuninvånare, som frågar om de behöver vara oroliga. Men detta är inget akut problem, utan kan eventuellt bli farligt på lång sikt. Men det är enkelt att mäta och ta reda på om det finns radon i huset, konstaterar Elin Håkansdotter-Magnusson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!