Hösten är högsäsong för chipmärkare

Jessica Göransson har gjort åtskilliga chipmärkningar på hästar sedan det blev lag på det. Nu på hösten är det högsäsong.

Förutom att chippa hästen måste Jessica Göransson fylla i signalementsuppgifter på hästen genom att bland annat märka ut hästens färger på skisser.

Förutom att chippa hästen måste Jessica Göransson fylla i signalementsuppgifter på hästen genom att bland annat märka ut hästens färger på skisser.

Foto: Inger Ramstedt

Hällestad2019-09-24 08:00

–  Det beror på att fölen oftast föds på våren och när de blivit ett par månader brukar hästägarna vilja att de chipmärks, säger Jessica Göransson, som sysslat med identitetskontroller av hästar sedan 2005. Det gör hon vid sidan av sitt ordinarie arbete på ett lantbruk utanför Hällestad.

– Jag fick frågan från den förening jag är aktiv i, Föreningen Nordsvenska hästen om jag vill gå utbildningen. Det var brist  på id-kontrollanter då,  säger hon och fortsätter.

– Jag gick sedan ytterligare en utbildning, en färgkurs, för att kunna identifiera hästarnas färger. Det är inte jätteenkelt  och det måste bli rätt när man skriver in uppgifterna som sedan ska in i hästens pass.

Då, 2005 när Jessica gick sin utbildning var det dock inte lag på att hästarna skulle vara chipmärkta.. Den lagen kom 2009. Då blev identifieringen betydligt enklare. För varje chip som sätts in i hästen har en sifferkod. Och den i kombination med de markeringar som kontrollanten gör för hand genom att rita in på ett underlag exakt var hästen har sina olika färger gör identifieringen säkrare.

Proceduren görs helt enkelt för att man som exempelvis köpare ska veta att man köpt rätt häst. 

Så tar Jessica fram den svarta väskan som följer med på uppdragen. Den innehåller tvättsprit, bomull, en "spruta" med ett litet vitt chip, som är någon centimeter långt och någon millimeter i diameter. I väskan ligger också scannern, som hon läser av chippen med.

  – Chippet ska sitta en bit ner på nacken, precis i muskeln  vid mankammen. Jag börjar alltid med att raka av lite päls, tvätta med sprit och sedan trycker jag in chippet. En del hästar reagerar inte alls, andra lite mer, för sprutan är ju rätt grov ändå, säger hon och visar.

Så tillägger hon med ett skratt:

–  Fast oftast är det hästägarna som är mer nervösa än hästarna.

För att ytterligare styrka identiteten på hästen ska kontrollanten också rycka bort några strån från hästens svans med  rötterna. Det skickas också in med hästens uppgifter som underlag för hästpasset.

–  Det är för kunna få fram DNA, förklarar Jessica.

Runt 30 chipmärkningar gör Jessica Göransson per år. Mest i Finspångs kommun. Men det kan även bli längre resor.

–  Det är alltid roligt att komma ut och träffa andra hästägare. Och jag som bedriver avel på nordsvenska hästar tycker alltid att det är spännande att se avkommor, säger hon.

Med hjälp av en scanner avläser Jessica Göransson chippet.
Med hjälp av en scanner avläser Jessica Göransson chippet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!