Han fick en rivstart på det nya jobbet

Håkan Forsberg är ny kulturchef i Finspång. "Om folk ska flytta till en ort, är kulturlivet oerhört viktigt", säger han.

Håkan Forsberg har fått mer ansvar i sin nya roll som kulturchef i Finspångs kommun.

Håkan Forsberg har fått mer ansvar i sin nya roll som kulturchef i Finspångs kommun.

Foto: Magnus Johansson

Finspångs kommun2019-10-09 16:30

I samband med att Lars Wassrin slutade som kulturutvecklingschef i Finspångs kommun lämnade Håkan Forsberg sin roll som kulturskolechef, för den nya tjänsten som kulturchef i kommunen.

– Det innebär ett övergripande ansvar för kulturen i Finspångs kommun. Jag är chef för Kulturskolan, har ett övergripande ansvar för biblioteket och har hand om allmänkulturen, säger Håkan Forsberg.

Han berättar att det varit en intensiv första månad på den nya posten.

– Det har varit en rusch i början. Den största skillnaden är att nu jobbar jag på en större arena och att man måste tänka större.

Håkan Forsberg började som chef för Kulturskolan 2017.

– Det har varit ett par spännande år, där jag har fått vara med om att utveckla Kulturskolan, startat upp ny filmundervisning och jobbat med integration med SFI, säger han.

Vad blir den största utmaningen i ditt nya jobb?

– Jag vill göra kulturen synlig för medborgarna i Finspångs kommun. Jag vill att Kulturhuset och biblioteket ska bli naturliga mötesplatser för människor, säger Håkan Forsberg.

Hur ska ni jobba för att få ännu fler att besöka dessa platser?

– Genom att ha ett varierat utbud, både vad gäller kultur och bioverksamhet. Det handlar om samverkan mellan Kulturhuset, Kulturskolan samt föreningslivet, teater- och konstföreningar.

När det gäller Kulturhuset lyfter han fram flera kommande arrangemang.

– Det är fantastiskt att Joe Labero kommer hit i slutet av oktober. I början av november väntar jazzkonsert och i början av december blir det julkonsert. Vi kör alla nya stora filmer på vår biograf och under jul- och nyårsperioden kommer vi köra nya filmer, i stort sett varje dag, berättar Håkan Forsberg.

Han påpekar att det gäller att få ut till ännu fler kommuninvånare hur många filmer som visas i Finspång.

– Då kanske fler väljer att stanna och se bio på hemmaplan, i stället för att åka in till Norrköping.

För första gången sker Luciakröningen i Kulturhuset den 7 december.

Jobbet som kulturchef innebär ansvar för 22 anställda, vilket är mer än dubbelt så många jämfört med föregående arbete.

– Vi måste jobba tillsammans, ensam är aldrig stark. Det är viktigt med en bra arbetsmiljö, så att folk trivs tillsammans. Det roligaste ska bli att försöka jobba för att folk verkligen ska komma till Kulturhuset, konstaterar Håkan Forsberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!