Veckans kalla väder har fått många att plocka fram både vantar och mössa. Lite tidigt kanske, tycker en del. Men det finns en fördel med köldknäppar så här års: träden reagerar precis som vi på kylan, berättar Ola Langvall, skogsforskare på Sveriges lantbruksuniversitet.

Starkare höstfärger verkar hänga ihop med tidig frost. Om träden inte hunnit förbereda sig när kylan kommer så blir färgerna starkare.

Trädens färgprakt har flera orsaker, men det viktigaste i början av processen är att dagarna blir kortare. Träden börjar bryta ned klorofyllet som finns i bladen, förklarar han.

Artikelbild

| Kallt – men det kan ge klarare höstfärger. Arkivbild.

Träden har ingen nytta av klorofyllet längre när solen står så lågt, de kan inte tillverka socker av solljuset. Det är ett slags försvarsmekanism att bryta ned klorofyllet, för att inte få energiöverskott.

När trädet tagit hand om klorofyllet bryts också andra ämnen i bladen ned. Men om frostnätterna kommer väldigt tidigt har träden inte hunnit med detta.

Då är de andra ämnena kvar och ger en skarpare färg.

Effekten kommer snabbt, på bara någon eller några dagar. Kylan i veckan kan alltså innebära rikare färgprakt som belöning. I alla fall där det varit riktigt kallt.

När det bara är någon minusgrad, och frost bara på marken, är det inte säkert att kylan påverkar trädens blad högre upp, säger Ola Langvall.

Om kylan följs av varmare dagar behöver det inte innebära att färgerna mattas. Nätterna kan vara kalla om det är klart väder, och temperaturen sjunker rejält då.