Här repar eleverna inför unika konserten

Få gymnasieelever får dela scen och göra en föreställning med en hel symfoniorkester. Men det får De Geer-gymnasiets musiktreor.

Ann-Christin Hallgren, Linus Larsson, Flora Marmefelt och Daga Fagius sätter körsången till 80-talsdängan "Never gonna give you up".

Ann-Christin Hallgren, Linus Larsson, Flora Marmefelt och Daga Fagius sätter körsången till 80-talsdängan "Never gonna give you up".

Foto: Sara Segraeus

Norrköpings kommun2019-11-19 22:10

Det är tisdag eftermiddag och Annexet på De Geer-gymnasiet vibrerar av musik. I repsalarna finns klass ES17C som i början av 2020 har sina konserter tillsammans med Norrköpings Symfoniorkester. Där kompgruppen huserar hörs Van Halens omisskänneliga intro till "Jump" medan en annan sal fylls av eleven Arman Sedic solostämma i en Imagine Dragons-hit från senare år.

– Det är jättekul, stort och på riktigt, säger Arman Sedic om konsertsamarbetet.

– Sedan är projektet i grund och botten ett skolarbete som vi får betyg i, men det känns inte som det när man gör det man brinner för. 

Avgångselevernas återkommande konserter med SON brukar få fyndiga namn och nästa års konsert "SONsystemet" är inget undantag. Men årets treor arbetar lite annorlunda med föreställningen än föregående års.

– Man känner lite press på sig att göra något nytt. Så vi lämnar musikaltänket och berättar ingen historia. Vi utgår istället ifrån planeter med olika teman som vi gestaltar, säger eleven Anna Kristensson.

Två elever väljs varje år ut för att komponera klassisk musik för symfoniorkestern. Och under konserterna som ges för skolor och allmänhet får de sina verk uppförda några gånger var.

– Jag känner inte till någon annan gymnasieskola i landet som har ett liknande samarbete. Det är häftigt, säger musikläraren Marcus Österlund.

En av de utvalda att komponera är Elliott Hall som har inspirerats av rymdfenomen i det musikstycke han nu arbetar med.

– Jag fastnade för nebulosor, alltså gigantiska moln av gas. Jag tänkte att jag kunde göra något fint av det. Stycket är delvis lätt och luftigt, men drar sedan åt att bli mer pampigt och mörkt.

All musik arrangeras från grunden, vilket är ett omfattande arbete för de sex elever som har uppdraget.

– O ja, det är mycket. Vi jobbar med arrangemangen hela hösten och ska leverera noterna efter nyår, säger Richard Johansson, lärare i musikteori, arrangemang och komposition som handleder eleverna.

– Eleverna arrangerar för en stor kompgrupp, för kören och för symfoniorkestern. Så det blir ett större partitur än för vanlig symfoniorkester.

Vad betyder det årliga SON-projektet för eleverna?

– Eleverna växer av det. När man träffar hemvändare brukar de minnas projektet flera år efteråt. Det här är inte ens är vardagsmat i högre utbildningar, säger Richard Johansson innan han återigen ger eleverna full uppmärksamhet.

Konsertprojektet med SON är en del av elevernas examensarbete.
Konsertprojektet med SON är en del av elevernas examensarbete.
Karta: De Geergymnasiet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!