Pappa slutade aldrig längta tillbaka till Gusum

Börje Delborn, 1927-2023

Börje Delborn.

Börje Delborn.

Foto: Privat

Minnesord2023-04-22 05:00

Pappa föddes i Gusum 1927 och där växte han upp med föräldrarna Ella och Knut och de två yngre bröderna Håkan och Arne. Pappa blev Gusum trogen större delen av sitt liv. Efter folkskolan arbetade han i Knuts affär tills han startade butiken Börjes Livs.

Under ett påskfirande i Norrköping 1957 träffade han vår mamma Kerstin. Tycke uppstod och snart gick flytten från Norrköping till Gusum där mamma fick jobb som lärare. De gifte sig 1958 och fick sitt första barn, Maria 1961. Tre år senare föddes Helena.

Familjen bodde i anslutning till affären och 1970 i samband med att affären stängdes flyttade de till pappas föräldrahem. Där bodde de tills ålderns tog ut sin rätt och flyttade då till en lägenhet i Söderköping. Även om flytten blev bra så slutade pappa aldrig att längta tillbaka till Gusum.

Pappa arbetade i den lokala Ica-butiken i många år och avslutade arbetslivet med några år på Gusums Bruk.

Pappa var en aktiv och duktig bridgespelare. Och han var en väldigt social och omtyckt person. Han brann för all idrott, framförallt fotboll och föreningsliv och var engagerad i Gusums IF i många år.

Pappa och mamma har haft ett långt, friskt och lyckligt liv tillsammans, med många vänner och stort umgänge. De har med åren fått allt fler gemensamma intressen. Det mest otippade är nog fotbollen som även till slut väckte mammas intresse. Något de haft stor glädje av tillsammans.


Pappa var väldigt mån om oss i familjen och om sina vänner. Han var duktig på att hålla kontakten och drog sig inte för att plötsligt höra av sig till gamla vänner som av olika anledningar tappats bort längs livets väg.

En annan utmärkande egenskap var pappas sinne för humor. In i det sista, trots att många fysiska förmågor lämnat honom var han klar i tanken och hade alltid någon festlig kommentar till de fantastiska personer från hemtjänsten i Söderköping som hjälpt pappa under den sista tiden. Han uppskattade varje besök och var djupt tacksam för all hjälp.

Pappa trivdes alltid bäst hemma tillsammans med mamma. Men några platser besökte han gärna; Skellefteå där två av de tre högt älskade barnbarnen fanns, Österlen dit han och mamma gärna åkte för att besöka bror Håkan och Norrhamra där bror Arne bor.

En alltigenom snäll make, pappa, morfar och svärfar har lämnat oss. Sorgen är förstås stor men pappa var noga med att ofta berätta för oss hur nöjd han var med sitt liv och sin familj. Det är en fin tröst för oss som är kvar.

Helena, Maria och Kerstin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!