Barnomsorg nattetid löses individuellt i fortsättningen

Vänsterpartiet skriver i en debattartikel i NT om hur ”De borgerliga försämrar barnomsorgen i Söderköping”. Debattartikeln innehåller flera felaktigheter, skriver företrädare för Alliansen i Söderköping.

Enligt beslutet i nämnden kommer de familjer som för närvarande finns i verksamheten att kontaktas och erbjudas planering av individuella lösningar, skriver företrädare för Alliansen i Söderköping. Bilden är från ett annat natt-dagis.

Enligt beslutet i nämnden kommer de familjer som för närvarande finns i verksamheten att kontaktas och erbjudas planering av individuella lösningar, skriver företrädare för Alliansen i Söderköping. Bilden är från ett annat natt-dagis.

Foto: Alf Pergeman/TT

Debatt2022-01-03 18:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar

"De borgerliga försämrar barnomsorgen i Söderköping" NT 21/12

Endast delar av de påståenden som debattartikeln innehåller stämmer med verkligheten. Men det är inget nytt att Vänstern vinklar besluten till sin egen politiska fördel. 

Det är sant att Barn- och utbildningsnämnden beslutade att barnomsorg på obekväm arbetstid, BOA, from 2022-03-01 inte längre kommer att bedrivas i sin nuvarande form. Sedan är debattartikeln fylld av otydligheter och rena felaktigheter. Att BOA stängdes i fyra månader under förra sommaren beror helt på tolkningen av regionens rekommendationer på grund av en rådande pandemi, som rimligen också Vänstern borde känna till. 

Därefter tvingades verksamheten flytta till nya lokaler och då ställdes nya krav på säkerheten. Stängningen av nattis i de nya lokalerna berodde på regler för sovande personal. Vidare påstås i artikeln att ”beroende av BOA inom kort kommer stå utan fungerande omsorg”.

Sanningen är att kommunen övergår från grupplösning till individuella lösningar. Anledningen är att efterfrågan är för liten i förhållande till kostnaden. Det är inte rimligt att till en kostnad av cirka en miljon kronor bedriva en verksamhet för fem familjer och nio barn. 

Över tid har efterfrågan minskat och halverats på några år. I Vänsterns värld finns inget ekonomiskt medvetande eller ansvar för skattemedel. Allt utbud ska tillhandahållas gratis, även utanför rimlighetens gräns. I artikeln hävdas att vårdnadshavare lämnas åt sitt öde. Det stämmer inte! BOA byter form. 

För närvarande öppethålls BOA i mån av behov. Ofta är flera vardagar i veckan utan barn. Lika ofta med ett eller ett par barn. Regelbundet lämnas dessutom återbud varvid en anställd kan stå helt utan barn.  För att bedriva verksamheten med kraven på arbetstidsavtal, arbetsmiljökrav och kvalitet enligt förordningen krävs två anställda och tre vikarier. 

De anställda kan också medverka i ordinarie förskola. Verksamheten är inte en skyldighet för kommunen men ett strävansmål. Däremot är kommunen skyldig att hantera ansökningar, vilket förvaltningen även fortsättningsvis kommer att göra. 

Enligt beslutet i nämnden kommer de familjer som för närvarande finns i verksamheten att kontaktas och erbjudas planering av individuella lösningar. Kontakten har redan tagits. På samma sätt kommer nya ansökningar att hanteras individuellt. Skulle efterfrågan öka radikalt kan verksamheten i grupp åter bli aktuell att starta igen. Vänsterpartiets debattartikel förlorar sin politiska poäng om faktagranskning föregår skrivandet. 

Alliansen i Söderköping vill värna om allas barnomsorg men låser oss inte vid en typ av lösningar.