Varning för naiv attityd till Kina

Östsvenska Handelskammaren kan också spela en positiv roll. Om kunskapen, insikten och viljan finns.

Företagsledare som den svenske medborgaren Gui Minhai gör bäst i att inte kritisera regimen. Då kan de bli kidnappade.

Företagsledare som den svenske medborgaren Gui Minhai gör bäst i att inte kritisera regimen. Då kan de bli kidnappade.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ledare2019-11-28 05:10
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

Östsvenska Handelskammaren har fått en ny vd – Christian Berger – som intervjuas på nyhetsplats i NT onsdag. Berger vill bland annat slå ett slag för att de planerade höghastighetsjärnvägarna byggs, vilket är nog så viktigt i en tid när många makthavare börjar tveka.

Mindre tydlig blir han tyvärr när det kommer till Kina.

Man kan visserligen ha olika åsikter om den eventuella konkurrensen mellan Norrköping och Linköping, men att detta skulle vara dåligt utifrån kinesiska exempel är något märkligt – givet att den kinesiska ekonomin i stor utsträckning är statsdirigerad. Fast allvarligare blir det när Berger talar om möjligheten för östgötska företag att göra affärer i Kina: "Det debatteras just nu huruvida den offentliga sidan skall ha samarbete med Kina och jag kan bara konstatera att de formella samarbetena har en roll att spela i den kinesiska kulturen. Vår studieresa visar att de fungerar som viktiga dörröppnare som bland annat näringslivet har nytta av."

Vad som mera exakt avses med "den offentliga sidan" klargörs väl aldrig riktigt, men intressantast är förstås den förhoppning som Berger ger uttryck för – samtidigt som västvärldens affärer med Kina ifrågasätts mer än någonsin. Mer än en miljon uigurer håller på att "omskolas" i vad som bäst kan beskrivas som koncentrationsläger, i Hongkong riskerar den flämtande demokratin att krossas av regimen och i Sverige varnar Kinas ambassadör för att kritisera Pekings behandling av den kidnappade och fängslade svenske medborgaren Gui Minhai.

Till detta ska läggas hur en avhoppad kinesisk toppagent avslöjar omfattande spioneri och infiltrering, liksom hur alla kinesiska företag på ett eller annat sätt måste vara beredda att, vid behov, gå regimens ärenden. I Sverige och andra länder har man äntligen fått upp ögonen för de potentiella säkerhetsriskerna att göra affärer med Huawei och andra storbolag.

Ingen begär att Östsvenska Handelskammaren ska ha givna svar på den kinesiska utmaningen. Ingen ifrågasätter heller att dess vd vill att det ska gå bra för östgötska företag som gör affärer i Mittens rike. Med något lite hade det varit på sin plats med en och annan fundering kring den besvärande politiska situationen – och dess potentiella politiska återverkningar.

Fast, om han nu verkligen uttalat sig inte bara positivt utan också kritiskt, kan vi lugnt räkna med att den kinesiska stockholmsambassadören hade noterat detta. Eventuellt med negativa påföljder för just de företag Berger vill hjälpa. Det är så diktaturen fungerar.