Peter Hultqvist destruktiv försvarsminister

Trots att han är försvarsminister, tycks Peter Hultqvist helst vilja slippa försvarspolitiken.

Peter Hultqvist har anledning att se orolig ut.

Peter Hultqvist har anledning att se orolig ut.

Foto: Marc Femenia/TT

Ledare2019-11-20 05:01
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

Som rapporterats flera gånger den senaste tiden, saknar Försvarsmakten pengar. Det är i och för sig inte mycket till nyhet – försvarets ekonomiska problem har väl snarare var något av normaltillstånd under många år! Men nu skiljer sig situationen jämfört med tidigare.

För nu skulle ju finansieringen vara på plats! Visserligen kastade försvarsminister Peter Hultqvist (S) i sista minuten in grus i maskineriet, vilket förstörde den breda majoritet som redan säkrats i försvarsberedningen. Men lika överraskande var faktiskt hur Centerpartiet och Liberalerna lyckades tvinga regeringen att gå med på vad försvarsberedningen enats om: en kraftfull upprustning.

Fast om något verkar för bra för att vara sant – är det ofta inte heller det. Snart nog visade sig att Centern och Liberalerna gått med på kvalificerat självbedrägeri, genom att inte värdesäkra upprustningen. Och sedermera har det dessutom visat sig att det även bortsett ovanstående, saknas pengar. Över 40 miljarder kronor till 2025, enligt Försvarsmaktens egna beräkningar, och än mer efter det.

Det gjorde många förbannade, men för en gångs skull duger det inte bara att skylla på politiska tillkortakommanden. Åtminstone delvis kan bristerna bestå i Försvarsmaktens egna otillräckliga beräkningar. Därför vill en riksdagsmajoritet att försvarsberedningen återinkallas.

Men försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger nej: "Jag tycker vi kan göra det där på ett relativt obyråkratiskt sätt och sedan komma vidare i förhandlingar". Rena snömoset och dessutom nonchalant, som om det handlar om några enstaka avrundningsfel i kalkylerna och inte mångmiljardbelopp.

Man kan undra varför, i synnerhet som Hultqvist denna gång faktiskt kan skylla på Försvarsmakten.

Fast egentligen är det kanske inte så konstigt. Med tiden har Hultqvist visat sig vara en alltmer motvillig försvarsminister, därtill pressad av sin egen finansminister, gröna nedrustare och en halvt frånvarande statsminister. Hultqvist vet att om försvarsberedningen sammankallas, kan slutresultatet mycket väl bli ökade krav på bättre ekonomisk tilldelning. Han vet att hans egen regering inte vill gå med på något dylikt, han vet också att hans egen trovärdighet står på spel.

Bättre då att låtsas som det regnar, prata löst om obyråkratiska samtal och skjuta problemen framför sig. Just därför är Hultqvist inte längre att lita på.