Varför inte välja ett solidariskt alternativ?

Riskerar man sin plats i politiken om föreslår ett solidariskt sätt att lösa den ekonomiska krisen? Det undrar Svärtingebon Lars Eriksson.

Vi som bor i ytterområdena behöver ju också snöröjning, skriver debattören.

Vi som bor i ytterområdena behöver ju också snöröjning, skriver debattören.

Foto: Mats Andersson/TT

Debatt2019-11-22 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter att ha närvarat vid informationsmötet i Svärtingehus den 12 november förundras jag över hur våra politiker resonerar. Den ende politiker som deltog i mötet var Reidar Svedahl – heder åt honom. 

Enligt Svedahl har man på en gemensam politisk grund beslutat att skatten inte skall höjas i Norrköpings kommun inför kommande år. Tyvärr är det så att pengar saknas om vi skall behålla samma nivå på kommunal service. 

Hur mycket kommunens affärer, som utställning och digitalisering, bidrar till den minskade penningmängden är oklart, men enligt tidigare artiklar så skall dessa affärer inte beröra oss. Kan vi tro på det nu när vi får höra besparingskraven? Men är inte arbetsgången konstig? Vill vi som kommuninnevånare inte behålla samma grad av service?

Till olika enheter har utgått ett krav på att lista alla aktiviteter som kommunen inte är tvingad att engagera sig i. Samhällsbyggnadskontoret listar då bland annat bidrag till vägar och belysning där detta hanteras av vägföreningar inom kommunen. 

Detta presenteras nu som ett pestförslag. Vi som bor där vill ju att våra vägar skall röjas från snö och att vi har belysning under den mörka årstiden, men vi blir då tvungna att stå för detta själva i framtiden. Kommunen vet att vi behöver detta, även som det sas vid mötet att det inte finns någon lag som tvingar oss att ha belysning på våra vägar.

Men varför kan inte våra politiker föreslå kolera-alternativet: Vi har gjort några dåliga affärer och solidariskt kan vi lösa detta genom att höja skatten. Kommunen bidrar till kostnader för väg- och belysning till våra vägföreningar och vi sänker skatten när kommunens ekonomi har kommit på fötter igen.

Då får alla skattebetalande invånare i kommunen bidra till att rätta till den ekonomiska kris, som kommunen har hamnat i. Nu är det vi som bor i Svärtinge, Jursla, Åby, Krokek med flera ytterområden, som får ta den ekonomiska smällen och inte bara tillfälligt utan för en lång framtid.

Riskerar man sin plats i politiken om man kommer med ett sådant förslag?

Man kan ju fråga sig vad vi har för nytta av en kanonpark i Inre hamnen, som kostar 10 miljoner. Den är väl något som även ytterområdena bidrar till i solidaritetens namn?

Lars Eriksson, fortfarande upprörd Svärtingebo