Valde politikerna att blunda för kritiken?

En av de viktigaste faktorerna till en lyckad skolgång är en god psykisk hälsa, och då behövs en meningsfull fritid. Just detta bidrar Focus med, skriver debattören Jonathan Öhlund.

Tisdagen 17/12 demonstrerade ungdomar, vuxna och seniorer utanför kommunhuset i Söderköping för fritidsgården Focus.

Tisdagen 17/12 demonstrerade ungdomar, vuxna och seniorer utanför kommunhuset i Söderköping för fritidsgården Focus.

Foto: Louise Åsenheim

Debatt2020-01-15 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Vems ansvar är det att ta ansvar i Söderköping?", 10/1.

Tisdag 17/12 2019 stod cirka 150 ungdomar, vuxna och seniorer utanför kommunhuset i Söderköping och visade tydligt sin åsikt på ett nittiotal plakat.  Alla med ett tydligt budskap: "Skär inte ner på Focus". Minuterna därefter tar den nuvarande högermajoriteten ett beslut som motsäger det som tydligt signaleras utanför fönstret. 

Valde politikerna att blunda för folkets åsikter? Man kan inte ha missat vad folket ville. Sociala medier fylldes av kommentarer, där invånarna i Söderköping uttryckte sin oro kring beslutet att skära ner på fritidsverksamheten. En demonstration anordnas, en diskussion äger rum.

Alla ovannämnda händelser säger samma sak; skär inte ner på Focus! Antingen har man struntat i att läsa denna kritik, eller så har man helt enkelt valt att ignorera vår ståndpunkt. Jag blir faktiskt lite fundersam, lever vi i en demokrati när de folkvalda väljer bort folkets åsikt? 

Ni uppger att alliansen aldrig yttrat sig om att fritidsgården inte är er prioritet, ändå säger barn- och ungdomsnämndens ordförande i NT 12/12 2019: “Vi har haft en diskussion i den politiska ledningsgruppen där vi från vår sida ifrågasätter vems ansvar det är att bedriva verksamhet på helgerna. Är det en verksamhet som BUN ska använda sina pengar till? Vi tycker inte att det ligger i våran prioritet”. Är det inte detta som kallas för dubbelmoral? 

Upprepade antal gånger hänvisar högerpartierna till den enkät som genomfördes för snart 3 år sedan. Den berättar att 67 procent (inte 70 procent) av eleverna sällan eller inte alls vistas på fritidsgården under kvällstid. Många har inte möjlighet att ta sig till Focus på grund av att bussförbindelserna är begränsade under kvällstid. 

Undrar även sedan när blev 33 procent en liten siffra? Av Ramunderskolans cirka 450 elever går alltså hela 148 personer till Focus under kvällstid. 

I skolan lär vi oss en hel del om källkritik, och något som är viktigt att tänka på är att använda färska källor. Undersökningen är snart tre år gammal, alltså har alla elever som då gick på Ramunder bytts ut av nya. Man väljer att använda en källa som egentligen inte är relevant för dagens ungdomar, för dagens verksamhet på fritidsgården. Framförallt under det gångna året har antalet besökare på Focus ökat väsentligt, något som också tagits upp tidigare. Ändå väljer ni att fortsätta hänvisa till denna utgångna och irrelevanta enkät.

Enligt Socialstyrelsen så ökar antalet depressioner och ångestsjukdomar hos unga. Ni nämner att BUN:s viktigaste uppdrag är att se till så att eleverna går ut grundskolan med betyg som ger behörighet till gymnasiet. 

Men samtidigt vet man att en av de viktigaste faktorerna till en lyckad skolgång är en god psykisk hälsa, och då behövs en meningsfull fritid. Just detta bidrar Focus med, främjar ungas hälsa, skapar en betydelsefull tid utanför skolan och bygger bärande relationer. Men ändå väljer politikerna att skära ner på verksamheten.

Jonathan Öhlund