Ge unga i Söderköping chansen

Enligt Svenskt Näringsliv hamnar Söderköping långt ned på listan över företagsklimat. Detta är inte bra varken för tillväxten eller välfärden.

Söderköping är en turistkommun med goda möjligheter att skapa jobb för unga.

Söderköping är en turistkommun med goda möjligheter att skapa jobb för unga.

Foto: Anne-Marie Karlsson/arkiv

Debatt2019-10-02 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Söderköping är en semesteridyll för många och turismen är en väldigt fin del av vår kommun. Från skogarna till skärgården, från Stegeborg till Smultronstället. Det finns stora möjligheter till näringsidkande i naturen och den historierika miljön.

Söderköping är en stor kommun, men det finns alldeles för få möjligheter för unga att jobba i alla delar av den. Ute i skärgården finns det stora möjligheter för små- och mellanstora företag att ge unga sitt första jobb, men alla unga har inte möjligheten att ta ett sommarjobb i Sankt Anna om de bor i Söderköping eller Västra Husby. Detta skadar näringslivet och hämmar företagande. Svårigheten att hitta temporära bostäder och brister i förbindelserna gör det svårt och oattraktivt för unga att söka jobb i skärgården.

För unga är det väldigt viktigt att få in en fot på arbetsmarknaden tidigt då kraven på arbetstagare bara blir högre och högre. Därför bör det finnas möjlighet för alla unga att ha prao varje termin under hela högstadietiden. Det är sedan 2018 obligatoriskt i årskurs 8 med två veckors prao. Jag anser att det bör utökas till årskurs 7 och 9.

Det vore inte bara bra för de unga, utan även för företagen och kommunala verksamheten. När unga får prova på olika arbetsuppgifter blir det enklare för dem att välja vad de vill jobba med i framtiden. Det öppnar även upp möjligheter för unga att testa yrken de annars inte skulle komma i kontakt med.

Men prao inte är lika bra som ett sommarjobb. Alla unga bör ha möjligheten att få jobba på sommaren. Därför anser jag att Söderköping ska garantera alla ungdomar i årskurs 9 och gymnasiet ett sommarjobb. Detta ska ske i samverkan med näringslivet och i den mån det går ska unga få möjlighet att jobba hela sommaren.

Det är kommunens uppgift att säkerställa ungas möjlighet till arbete och med det stimuleras även näringslivet. Som nämnts tidigare så höjs kraven på arbetsmarknaden och med erfarenhet från sommarjobb i fyra år och prao under hela högstadiet så kommer Söderköpings unga vara väl förberedda för arbetslivet på riktigt.

Söderköping är en anrik semesteridyll och med samverkan mellan näringslivet och kommunen kan vi garantera de unga arbetstillfällen och arbetsgivarna arbetstagare. Om vi vill att Söderköping ska växa så måste vi ge unga chansen att tidigt ta sig ut på arbetsmarknaden. Vi behöver även se till att de arbetstillfällen som finns tas till vara. Vi behöver öka tillgängligheten till kollektivtrafik ut i skärgården och temporära bostäder för unga att bo i ifall de inte har möjlighet att pendla.