Det är två familjer som åkt upp till Blacksåsberget. Då är det två sexåringar som springer lite i förväg och man tappar bort båda två initialt. Man hittar den ena flickan men den andra är borta, säger Joel Manner, befäl vid regionledningscentralen i Gävleborg.

Polisen kopplades in vid 13.30. Omständigheterna i sökandet är svåra.

Skrevor och vatten

Artikelbild
Det är svårtillgänglig terräng, det är skrevor, det är mycket vattendrag. Det är ett skogsområde med mycket branter helt enkelt. Det är väl inget bra område att försvinna i.

Vädret ställer också till med problem. Regnet faller och temperaturen är runt 15 grader samtidigt som flickan bara har shorts och t-shirt på sig.

Ett stort sökpådrag med bland annat helikoptrar och hundpatruller letar efter henne och polisen har även begärt hjälp från fjällräddningen där ett 30-tal personer deltar. Även hemvärn, orienterare och jägare från området som känner till markerna har satts in i sökandet.

Flickan kan ha vandrat in på en av de många stigarna och där överväger man att sätta in motorcyklar i sökandet.

Vi funderar på att sätta in personal med enduromotorcyklar som snabbt kan söka igenom stigar, säger Mikael Hedström, presstalesperson i polisregion Mitt.

Det har förekommit uppgifter om att björn setts i området, men detta ska ha varit information från en polis som tyckt sig höra en björn. Varken jägare eller deras hundar har hittat spår eller fått vittring på björn, skriver tidningen Hela Hälsingland.

Jag har inte hört att man sprungit på en björn, säger Mikael Hedström.

270 meter högt

Många ur allmänheten har hört av sig till polisen för att erbjuda sin hjälp i sökandet. I nuläget vill dock polisen utföra sökinsatsen på egen hand.

Det här sköter vi med professionell personal, säger Joel Manner.

Däremot kan det bli aktuellt att koppla in sökorganisationen Missing People i ett senare skede.

Blacksås naturreservat ligger cirka två mil sydväst om Hudiksvall och är ett populärt turistmål med dramatiska branter. Blacksåsberget är 270 meter högt och har ett av länets längsta stup i öster som är cirka 150 meter.