De är påtagligt trötta när de i sakta mak tar de sista paddeltagen nerför Strömmen. På den regniga kajen vid Strömsholmen väntar deras anhöriga redo att ta emot de dyngsura äventyrarna som lite darrbenta tar sig ur kajaken vilken varit deras hem under nio dagar. Vännerna, som möttes genom sitt starka intresse för kajakpaddling har tagit sig från Trysil i Norge genom Klarälven, Vänern och Vättern ner till Motala Ström med målet Norrköping.

– Det var mer utmanande än vi tänkt, säger Christian Ringman.

Farhågor har besannats och färden har varit långt ifrån enkel. Det började med en starkt forsande älv i Norge och fortsatte med den luriga Klarälven.

Artikelbild

| Medtagna. Inte minst kroppen är sliten efter den långa paddlingen.

– Vattennivån i Klarälven var väldigt låg på vissa ställen, då fick vi ta omvägar så det blev en del extra kilometrar. Dessutom slingrar den sig så pass att man nästan stöter på sig själv ibland, säger Christian Ringman.

Hans Andersson nickar och berättar om deras knepigaste utmaning då de fick ta ett jobbigt beslut.

– Särskilt på Vänern sen blev det svårt för att vågorna gick så höga. Det slutade med att vi fastnade i en bukt och då fick vi be om hjälp, så där blev vi faktiskt skjutsade en bit för att kunna komma vidare.

Under färden har de både bott i tält och på olika vandrarhem, och Hans Andersson säger att ett roligt inslag varit alla oväntade möten.

Artikelbild

| Äventyrare. Hans Andersson och Christian Ringman har tagit sig i Kajak från norska Trysil till Norrköping på nio dagar.

– Vi har träffat så många snälla människor som hjälpt oss på olika sätt.

Han berättar att de i genomsnitt klarat av 10-12 timmar effektiv paddling per dag, något som tagit på krafterna rejält. Igår tog de sig över Glan och sen Roxen, då stannade de inte förrän klockan tolv. En annan natt höll de på till ett på natten. Christian Ringman påpekar att deras kroppar inte riktigt matchar varandra i dygnsrytm.

Artikelbild

| Utmaning. Färden blev mer utmanande än de räknat med, särskilt Vänern gav dem en rejäl prövning då de blev fast i en bukt på grund av för höga vågor.

– På kvällarna känns det bra i min kropp och på morgonen bra i din.

– Ja, så hårt kroppsarbete blir till värk som verkligen känns, håller Hans Andersson med.

Artikelbild

| Utmaning. Färden blev mer utmanande än de räknat med, särskilt Vänern gav dem en rejäl prövning då de blev fast i en bukt på grund av för höga vågor.

Nu säger de att framtida äventyr får vänta ett tag. Hans Andersson ska bara ta det lugnt resten av semestern och Christian Ringman vill umgås med sina barn Lilly och Plura som säger att de är väldigt glada över att ha sin pappa tillbaka. Men barnen litar inte riktigt på att de ska få ha kvar honom hemma särskilt länge och Christian Ringman medger:

– Jo, men framåt jultiden blir det säkert nya planer.