Över 160 folkabussar i alla dess färger och former kommer farande längs Södra Promenaden. Många är av den äldsta modellen med delad vindruta, tidstypiskt renoverade i pastellfärgad lack. Andra är målade i regnbågens alla färger med olika finesser som gör dem fullständigt unika. Kortegen av bussar landar på parkeringen bakom spiralen och här ska det ätas.

– Kön var så lång så vi väntade en stund, säger Jimmy Claesson som deltar i bussfesten tillsammans med sin familj.

Sonen Rocky Claesson berättar att helgen varit väldigt rolig, med nya vänner och skojiga aktiviteter. Kompisen Heine Lilleören kommer fram och svänger armen över hans axlar.

Artikelbild

| Sliten. Melina Römhild har åkt från Tyskland för att vara med på bussfesten, och hon berättar att hennes egen buss egentligen är i ganska dåligt skick.

– Det roligaste var när Peter badade naken, säger Heine Lilleören och fnissar.

Han är här tillsammans med sin pappa Jarle Lilleören, de har åkt hit med sin buss från Raufoss i Norge och i år är det tolfte gången de är med på bussfesten.

– Det har varit väldigt bra väder och så har vi gjort quiz och buspush där man tävlar om att putta en buss framför sig så snabbt man kan, det tyckte barnen var väldigt roligt och alla vann, säger Jarle Lilleören.

– Det enda missödet var när Heine satte i halsen på grillfesten, men det slutade bra.

Artikelbild

| Intresse. När folkabussarna parkerat finns ett intresse även bland andra som nyfiket kommer och tittar på de färgglada fordonen.

Att man får ett nätverk av bussvänner säger han är praktiskt, för då kan man bara höra av sig till nån av dem när bussen krånglar eller om man behöver få tag i någon reservdel. En annan långväga deltagare är Melina Römhild, hon och den färgrikt målade bussen av modellen T3 har åkt från Itzehoe i Tyskland. Även hon är en trogen besökare som är nöjd med helgen.

– Egentligen är min buss i förfärligt skick, och jag har väldigt mycket grejer med mig.

Artikelbild

| Fullt. I bilens bakre utrymme har Melina Römhild kajak, cykel, säng och öl.

Melina Römhild visar upp bagageutrymmet där alltifrån kajak och cykel till öl och flugsmällor trängs i en enda röra.

– Jag kommer bättre överens med tyskar som är intresserade av bussar, säger hon och rycker leende på axlarna.

Artikelbild

| Vänner. Heine Lilleören, Rocky Claesson, Jimmy Claesson, Marley Elm och Jarle Lilleören har knutit många vänskapsband tack vare bussfesten.

Hon tycker om att vara i Sverige och återkommer ofta hit i sitt jobb som lastbilschaufför. Men nu är hon på semester och ska stanna i mer än en vecka.

– Det kommer att bli en del löpning, nästa vecka ska jag springa en halvmara i Örebro, men först ska jag njuta av att åka runt i bussen.

Artikelbild

| Variation. Alla modeller och varianter av folkabussen kommer farandes genom staden, här en i den ursprungliga modellen med delad vindruta.

Hängivenheten bland bussfantasterna går inte att ta miste på, och innan de åker hemåt igen blir alla deltagare bjudna på varsin korv med bröd, något som Rocky Claesson påminner om när han tycker gänget väntat länge nog:

– Nu ställer vi oss i kön!