Vi har tidigare berättat om att Norrköpings kommun och det sociala företaget iCreate har ingått ett avtal om ett projekt med avhopparverksamhet. Det innebär att kommunen indirekt betalar lön till kriminella gängmedlemmar, som vill hoppa av.

Flera poliser har reagerat mot projektet och polisen är inte heller med som en samarbetspart i projektet eftersom det inte bygger på evidensbaserade metoder.

Bakom projektet står Patrik Hedén och Henrik Lindmark i församlingen Vineyard.

Men sedan Vineyard Norden inledde en intern utredning om misstänkt förskingring mot dem har företaget fått externa ägare.

Nästan ett år efter det att NT avslöjade att flera av deltagarna i projektet fortsatte begå brott kommer nu åtalet mot en av killarna. Han är nu 21 år gammal, och har enligt Henrik Lindmark fått sluta i projektet.

På kommunens presskonferens efter NT:s avslöjande om det kontroversiella projektet sade han att två fått sluta, eftersom de inte klarade att starta om.

– Så fort vi ser det tar vi tag i det. Grundförutsättningen för att de ska få vara med är att de är motiverade, men vi hade inte heller förväntat oss att alla tio skulle lyckas, sade han.

21-åringen åtalas för tio brott.

Flera av brotten skedde, enligt åtalet, den 18 oktober 2016. Då angrep han två poliser när de kom på honom med att ha en påse med 35 narkotikaklassade tabletter i jackfickan. Han både knuffade och slog en av poliserna samt satte sig till motvärn när polisen och en kollega försökte gripa honom. För att få honom lugn använde de pepparspray och kunde då sätta på honom handfängsel.

I samband med tumultet hamnade poliserna i ett numerärt underläge då tre andra killar skrikande kom inspringande i vardagsrummet mot poliserna. En av poliserna berättar hur han då drog sin batong och skrek åt dem att backa. Skrikande lämnade de lägenheten.

Efter gripandet fick de två poliserna förstärkning och en husrannsakan genomfördes i lägenheten, där angreppet skedde. På nattduksbordet i sovrummet hittades 700 tramadoltabletter förpackade i sju greenlinepåsar och 300 klonazepam-tabletter i en vit omärkt burk. Tabletterna är narkotikaklassade.

I förhör med den åtalade kostar tio tramadoltabletter etthundra kronor på gatan. Han säger dock att de inte är hans och att han inte tänker gola.

Enligt åtalet var den nu 21-årige mannen narkotikapåverkad vid tillfället.

Han åtalas också för ha angripit en polis, som skulle omhänderta honom på Puls den 11 mars. Då satte han sig också till motvärn och nu åtalas han för såväl våld mot tjänsteman som våldsamt motstånd.

Vidare åtalas han för två fall av grovt olaga hot sedan han riktat en kniv och uttalat dödshot mot flera personer i samband med ett bråk i Navestad den 13 februari.