Behöver vi anvÀndbara gÄrdar vid flerbostadshus?

De senaste Ären har det byggts nya bostadsomrÄden med alltför smÄ gÄrdar för utevistelse och lek.

I den halvprivata gruppen av  högst 30 lÀgenheter utvecklas social gemenskap starkast, skriver Ingemar Hillerström.

I den halvprivata gruppen av högst 30 lÀgenheter utvecklas social gemenskap starkast, skriver Ingemar Hillerström.

Foto: Ingmar Hillerström

InsÀndare2024-02-18 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

SĂ€rskilt i innerstaden med trĂ„nga kvarter har det byggts stora och höga hus som gett minimala gĂ„rdar. Detta trots att det stĂ„r i lagen (PBL 8 kap 9§) att bostadsgĂ„rdar ”ska ha tillrĂ€ckligt stor friyta som Ă€r lĂ€mplig för lek och utevistelse”.

Även nĂ€r man bygger helt nya stadsdelar bygger man för tĂ€tt och för högt som i Inre hamnen. Nya stadsdelar som nu planeras föreslĂ„s ocksĂ„ bli för tĂ€ta sĂ„ att utemiljön inte kan fungera. Bakom Idrottsparken finns en ny detaljplan med gĂ„rdar som ger en tredjedel av minsta yta för gemensam utevistelse. 

En annan aktuell detaljplan för bostÀder vid Himmelstalund föreslÄs för höga hus med gÄrdar som Àr hÀlften av minsta fungerande storlek. Kvarteren Àr mindre Àn de smÄ kvarteren i innerstaden. Samma misstag planeras för nya stadsdelen ButÀngen.

I anvisningarna som lagen syftar pĂ„, beskrivs att friytorna ska delas upp i halvprivata sociala revir sĂ„ kallade entrĂ©omrĂ„den för högst 30 lĂ€genheter. Ytan bör minst vara cirka 200 kvadratmeter och innehĂ„lla smĂ„barnslekplats och gemensam uteplats för vuxnas avkoppling. 

I den begrÀnsade gruppen av 30 lÀgenheter kan social gemenskap och social kontroll utvecklas som starkast. Det Àr grunden för att skapa trygghet och social hÄllbarhet. Dessutom behövs centralt ett halvoffentligt socialt revir sÄ kallat nÀromrÄde för alla i kvarteret. HÀr Àr förskolebarns och skolbarns kvarterslekplats och vuxnas trÀffpunkt för aktiviteter för hela kvarteret. Rekommenderade ytan Àr 1500 kvadratmeter.

Ska vi verkligen fortsĂ€tta att bygga bostĂ€der som inte ger fungerande livsmiljö? Har de ansvariga glömt lĂ€rdomen om misstagen med miljonprogrammets undermĂ„liga utemiljöer? DĂ€r tvingades man rusta upp utemiljön i efterhand med insats av stora statsbidrag. Ibland fick man riva alltför stora hus som i Navestad. Oftast fanns det dĂ„ plats mellan husen att förbĂ€ttra utemiljön. 

I de misstag som görs nu finns inte tillrÀcklig plats att tillföra de utefunktioner som behövs. Riva delar av husen eller byta en del bostÀder mot andra anvÀndningar Àr alternativen att rÀdda fungerande boendemiljö.

Byggföretagens kortsiktiga vinstintresse gör att de önskar fÄ in mÄnga lÀgenheter i ett projekt. Det behöver kommunen som har ansvar för samhÀllsplaneringen balansera mot att tillvarata de boendes livsmiljö och ekonomin för framtida bostadsförvaltning och för vÄr samhÀllsekonomi.